Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на JPMorgan критикува централните банки за "напълно погрешните" прогнози

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор JPMorgan Chase
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън заяви, че фактът, че централните банки са направили "100% напълно погрешни" финансови прогнози преди около 18 месеца, трябва да предизвика известно смирение относно заложените от тях перспективи за следващата година, предаде Блумбърг.

Говорейки на панел на Срещата на върха на Инициативата за бъдещи инвестиции в Рияд, Саудитска Арабия, Даймън изрази съмнения, че централните банки и правителствата по света могат да управляват икономическите последици от нарастващата инфлация и забавянето на глобалния растеж.

"Фискалните разходи са повече, отколкото когато и да било в мирно време и имаме неограниченото усещане, че централните банки и правителствата могат да се справят с всички тези неща. Внимавам какво ще се случи следващата година, посочи той по време на дискусията.

Даймън сравни днешната ситуация с тази на глобалната икономика през 70-те години на миналия век, с големи разходи и много прахосване, като същевременно отхвърли въздействието от едни по-нататъшни повишения на лихвите.

"Не мисля, че има значение дали лихвите се повишават с 25 или повече базисни пункта. Независимо дали цялата лихвена крива се покачи със 100 базисни точки, бъдете подготвени за това. Не знам обаче дали ще се случи", посочи шефът на JPMorgan.

На същия панел изпълнителният директор на Bridgewater Associates Рей Далио направи мрачна прогноза, като каза, че перспективите му за глобалната икономика през 2024 г. са "песимистични", цитирайки няколко риска, включително високи нива на публичния дълг, конфликти и безредици.

Същевременно Джейми Даймън осъди и подхода на политиците за справяне с изменението на климата, описвайки настоящите усилия като неефективни със слабо забележима стратегия.

"Ще направим пробивите, от които се нуждаем, но това ще бъде по-късно и за по-дълго време, отколкото си мислим, поради собствената ни основна некомпетентност“, каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна