Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешественикът Пламен Узунов след завръщането от Камчатка: Това е едно магическо място

| обновено на 25.10.23 в 09:21

Пламен Узунов е пътешественик. По професия икономист, счетоводител, той обича да пътува извън обичайните туристически маршрути. Узунов живее далеч от шума на големия град - в къща в Ловешкия Балкан. Още по-далеч от цивилизацията е обаче дестинацията "Камчатка", от където се завърна наскоро. "Едно магическо място! Тази връзка между хората и природата там те кара да се замислиш защо ние сме я загубили. Цивилизацията там не е убила тази естественост. Цивилизацията е пожалила тези хора. Те са първични, не са превзети, нямат комплекси", коментира в интервю за Радио Варна Пламен Узунов. 

Коренното население в Камчатка носи интересни традиции, устояли векове на времето. "Те са шаманисти, езичници. Техните песни и танци са свързани с животните и природата. Например те имат танци, които имитират движенията на тюлените, вятъра, мечките", допълни Узунов.

Оказва се, че именно Камчатка е мястото с най-голяма концентрация на мечки в света. Там живеят над 20 хиляди мечки, каза Узунов. Любопитен факт е, че тези животни се хранят с хайвер от сьомга. "Това за тях е като шведска маса", шегува се Узунов. В Камчатка се срещат шест вида сьомга и всеки един от тях си има име. "Рибата изхвърля хайвера си от юли до януари, а мечките се хранят с него, за да натрупат мазнини през зимата", допълни пътешественикът. Той сподели и още един интересен факт, доказващ силната връзка между животните и природата. "Животното може да забави или да спре бременността си. Това се случва при условия, в които годината е тежка. Те са изключително адаптивни", каза още Узунов. 

В Камчатка пътешественикът се запознава и с една възрастна жена, която преди години е била в България. Тя е присъствала на фестивал в Бургас по покана на тогавашния кмет на града, също останал впечатлен от културата и традициите в Камчатка. 

Целия разговор с Пламен Узунов чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна