Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът “Уроците на Блага” триумфира и на кинофестивала в Рим

4
Снимка: Фейсбук

Филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим. Лентата е и българското предложение за "Оскар". Тя е копродукция на България и Германия.

Филмите на Festa del Cinema di Roma/Romе Film Fest са оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Категорията, в която се състезава „Уроците на Блага“ е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. Българският филм е спечелил в конкуренция с още 17 филма от различни страни. “Уроците на Блага” вече спечели "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.


В главната роля е актрисата Ели Скорчева, която се връща в киното след 30 години пауза. Героинята на Скорчева е наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но и подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да се обърква. Филмът е създаден с много проучвания и срещи както с жертви на телефонни измами, така и с разследващи полицаи, но и с един истински организатор на престъпната схема. 

"Емоция и гордост! ...ГОЛЯМАТА НАГРАДА!!!! Първо чух суперлативите за играта на Ели Скорчева....после чух филма на Стефан Командарев...и после виках и плачех!!!Сега още повече вярвам и знам - Българската култура, българският талант, България....За мен, която от години съм далеч физически, но близко с душата ми - днешната награда на колегите няма цена!!! Благодаря ви!!" - гласи емоционалният пост във фейсбук на директора на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева, написан веднага след събитието.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени