Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Siemens и Microsoft разработват генериращ изкуствен интелект в помощ на производството

Германският индустриален гигант Siemens AG си партнира с Microsoft Corp., за да разработи базиран на изкуствен интелект (ИИ) помощник за подобряване на сътрудничеството между хората и машините в производството, съобщава Блумбърг.

Siemens Industrial Copilot използва генериращ ИИ, за да позволи на потребителите да създават, оптимизират и отстраняват грешки в автоматизирания код като инструмент за спестяване на време за компаниите, обяви във вторник голямата немска компания в съобщение за пресата

"Това ще намали до минути изпълняването на задачите, които преди отнемаха седмици", казаха от компанията.

Microsoft е пионер в интегрирането на "копилоти", базирани на генеративни ИИ, в собствените си продукти и услуги, след като инвестира повече от $10 милиарда в създателя на ChatGPT OpenAI. Сега разработва нови "копилоти" с партньори, които имат за цел да помагат в промишлени сектори, включително автомобилостроене, потребителски опаковки и машиностроене.

"Това има потенциала да революционизира начина, по който компаниите проектират, разработват, произвеждат и работят", каза главният изпълнителен директор на Siemens Роланд Буш, като добави:

"По-широко достъпното сътрудничество между човек и машина позволява на инженерите да ускорят разработването на код, да увеличат иновациите и да се справят с недостига на квалифицираната работна ръка".

Германският автомобилен доставчик Schaeffler AG вече използва подобен "втори пилот" за генериране на код за програмиране на системи за автоматизация и намаляване на принудителните престои във фабриките.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени