Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БВП на еврозоната се сви с 0,1%, а на ЕС нарасна с 0,1% през третото тримесечие

Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%), докато пазарните очаквания бяха за икономическа стагнация, показват предварителни данни на Евростат.

В същото време брутният вътрешен продукт в рамките на целия ЕС нарасна с 0,1% на тримесечна база, след като през второто тримесечие европейската икономика беше в стагнация.

Най-солиден растеж на тримесечна база през периода юли - септември отбеляза БВП на Латвия (повишение с 0,6%), следвана от Белгия (с 0,5%) и Испания (с 0,3%), докато най-голямо понижение отчете икономиката на Ирландия (спад с 1,85), следвана от Австрия (понижение с 0,6%) и Чехия (с 0,3 на сто).

Водещата европейска икономика - тази на Германия - се сви през третото тримесечие с 0,1%, докато френската нарасна с 0,%, а италианската отчете стагнация.

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната и на целия ЕС се повиши през третото тримесечие с 0,1%, след като през второто тримесечие се повиши съответно с 0,5% и с 0,4 на сто.

Това е най-слабото представяне на европейската икономика от нейния спад през първото тримесечие на 2021 г.

Най-солиден растеж на годишна база през третото тримесечие отбеляза БВП на Португалия (повишение с 1,9%), следвана от Испания (с 1,8%) и Белгия (с 1,5%), докато най-солиден спад отбеляза икономиката на Ирландия (понижение с 4,7%), Естония (с 2,5%), Австрия и Швеция (спад с по 1,2 на сто).

Влошаването на европейската икономика е в резултат на високите лихви и свързаното с тях затягане на финансовите условия, както и все още високите цени, които натежават върху вътрешното потребление. В същото време има слабо търсене на европейски стоки зад граница, а индустриалният сектор на стария континент продължава да се свива.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени