Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази лихвата непроменена на ниво от 5,25%

Английската централна банка запази на днешното си заседание основната британска лихва на ниво от 5,25% (15-годишен връх), тъй като банковите членове оценяват последните признаци на икономическо забавяне в Обединеното кралство и същевременно се борят с продължаващото предизвикателство на упорито висока инфлация.

Комисията по паричната политика на АЦБ гласува с 6 на 3 гласа в подкрепа на запазването на лихвите непроменени, като трима от членове на банката се застъпиха за увеличение на лихвената ставка с 25 базисни пункта.

След края на заседанието централната банка подчерта, че паричната политика вероятно ще остане рестриктивна за продължителен период, за да помогне за връщане на инфлацията към целевото ниво от 2 на сто.

Членовете на АЦЖ също така потвърдиха готовността си да приложат допълнителни мерки за затягане, ако това е необходимо.

"Последните прогнози на АЦБ показват, че паричната политика вероятно ще трябва да бъде рестриктивна за продължителен период от време. По-нататъшно затягане на паричната политика ще бъде необходимо, ако има доказателства за по-устойчив инфлационен натиск", отбеляза централната банка.

Междувременно прогнозите на АЦБ за британската инфлация бяха ревизирани леко във възходяща посока, докато новите прогнози за растежа на БВП предполагат, че икономиката на Обединеното кралство е стагнирала през последното тримесечие и ще претърпи незначителен растеж през последните три месеца на тази година с едва 0,1 на сто.

Очаква се инфлацията да остане на ниво от 4,75% през последните три месеца на 2023 г., след което да отслабено леко до 4,5% през първото тримесечие на 2024 г. и до 3,75% през второто тримесечие на следващата година, преди в крайна сметка да се върне към целевото ниво от 2 на сто до края на 2025 г.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли посочи на пресконференция след края на днешното заседание, че "е много рано да се мисли за намаляване на лихвите".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна