Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на инвеститорските икономически нагласи в Европа през ноември

Доверието на инвеститорите относно икономическо развитие в еврозоната се подобри изненадващо през ноември, отразявайки динамичното възстановяване на икономическите очаквания за следващите месеци, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1203 инвеститори (253 от които са институционални), проведено между 2 и 4 ноември 2022 г. , нарасна през ноември до -18,6 пункта от -21,9 пункта през октомври и при очаквания за спад до -22,2 пункта.

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се подобри с едва 0,2 пункта до -26,8 пункта, оставайки на рецесионна територия. Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи обаче скочи с цели 6,8 пункта до -10,0 пункта.

Подобна тенденция се наблюдава и по отношение само на Германия. Текущата оценка остава на рецесионна територия от -37,8 пункта, докато икономическите очакванията се повишават с 8,3 пункта до -14,0 пункта.

"Има и слаб лъч надежда и в международните данни. Икономическите очаквания се покачват почти навсякъде, като данните за ситуацията в Съединените щати дори показват удивително подобрение. Въпреки тези проблясъци надежда, остава възможността за икономическа стагнацията", се посочва в проучването на Sentix.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна