Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската космическа агенция ще обяви конкурс за космически кораб, доставящ товари на МКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската космическа агенция ще обяви конкурс между европейски фирми за построяване на космически кораб, който да доставя товари до Международната космическа станция.

Проектът ще изисква "възможности за транспортиране, скачване и повторно качване, нещо, което Европа не притежава днес", заяви ръководителят на ЕКА Йозеф Ашбахер при откриването на двудневна среща на върха на европейските министри на космическите въпроси.

Срещата на върха, която се проведе в испанския град Севиля, се състоя в труден момент за европейските космически усилия.

Със закъснението на новата ракета "Ariane 6" Европа не разполага с независим начин да изстрелва своите мисии в Космоса. Освен това тя е изправена пред силна конкуренция в космическото пространство от страна на САЩ, Китай и частни компании, както и от изгряващи играчи като Индия.

Ашбахер предложи "състезание между иновативни европейски компании" за разработване на услуга, която да транспортира товари до МКС до 2028 г., след което да ги връща обратно на Земята.

"По-късно обслужващият апарат може да се превърне в апарат за екипаж и да обслужва други дестинации отвъд ниската околоземна орбита", добави Ашбахер.

Срещата на върха се провежда в момент, когато Европа се опитва да определи мащаба на своите амбиции в Космоса.

През април експерти в доклад, поръчан от ЕКА, призоваха Европа да установи "трайно присъствие" на повърхността на Луната.

Източник, близък до преговорите, заяви пред АФП, че "ако искаме да осъществим пилотирани полети, това е първата стъпка".

"Трябва да можете да изпратите товарен кораб до станция и да го върнете обратно. Това е първата стъпка", добави източникът.

Ашбахер заяви, че "публичното финансиране за началната фаза вече е осигурено и ще бъде допълнено с частни вноски".

Конкурсът би могъл да предвещава нов подход на ЕКА, основан на модела на американската космическа агенция НАСА, който ще включва закупуване на изстрелвания от производители, вместо Европа да разработва свои собствени такива програми.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна