Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши прогнозите си за растежа на китайската икономика

Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Международният валутен фонд повиши прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за Китай за 2023 г. до 5,4% от досегашните 5%, позовавайки се на "силно" възстановяване след коронавирусната пандемия, но същевременно отбеляза, че продължава да очаква забавяне на китайската икономика през следващата година, съобщава Ройтерс.

Ръстът на БВП може да се забави до 4,6% през 2024 г. поради продължаващата слабост в сектора на имотите в Китай и слабото външно търсене, отбеляза в новите си прогнози МВФ. През октомври обаче в своя доклад "Световните икономически перспективи" МВФ прогнозира дори още по-сериозно забавяне на китайския растеж до 4,2% догодина.

Възходяща ревизия на прогнозите последва решението на Китай да одобри емисия държавни облигации на стойност 1 трилион юана (около 137 милиарда долара) и да позволи на местните власти да реализират предсрочно квотите си за емитиране на облигации за 2024 г. Тези мерки целят да подкрепят китайската икономика.

"Новите оценки, които представляват възходяща ревизия с по 0,4 процентни пункта за растеж на БВП както през тази, така и през следващата година, са в резултат на по-силния от очакваното икономически растеж през третото тримесечие и скорошните политически мерки", посочи първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат.

В средносрочен план обаче МВФ предвижда растежът постепенно да се забави до около 3,5% до 2028 г. на фона на насрещните ветрове в резултат на слабата производителност и застаряването на населението, отбеляза още Гопинат.

Китай въведе множество мерки в подкрепа на пазара на имоти, но са необходими повече, за да се осигури по-бързо възстановяване и по-ниски икономически разходи по време на прехода, каза тя.

Според нея, един всеобхватен пакет от политики трябва да включва мерки за ускоряване на излизането от пазара на нежизнеспособни строителни предприемачи, премахване на пречките пред корекцията на цените на жилищата, отпускане на допълнително финансиране от централното правителство за завършване на жилищата и подпомагане на жизнеспособните предприемачи да поправят балансите си и да се адаптират към по-малък пазар на имоти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна