Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович за осма година ще завърши като №1 в света

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачът в световната ранглиста на тенисистите Новак Джокович премина през тежкия ранен тест в неделя на финалите на ATP в Торино. С преодоляването на Холгер Руне в три изтощителни сета в откриващия си мач на престижния финал на сезона 36-годишният сърбин влезе в историята.
Победата на сърбина със 7:6(4), 6:7(1), 6:3 в Зелена група му гарантира, че ще грабне престижното отличие за №1 на ATP в края на годината за рекорден осми път.  Освен това шесткратният шампион от Nitto ATP Finals Джокович си гарантира и историческа 400-на седмица като световен номер 1 в изданието на 20 ноември.
"Това означава много за мен", каза Джокович за това, че си е гарантирал, че ще завърши годината като номер 1 в света. "Можеше да се види, че на корта имаше много емоции. Усещах го. Бях много нетърпелив да спечеля днешния мач, да махна тази маймуна от гърба си. Спечелих в Париж, което ме постави в много по-добра позиция в ранглистата, и знаех, че идвайки в Торино, трябва да спечеля само един мач. Голямата цел е постигната, всичко останало сега е бонус".
В оспорвания тричасов двубой в третия сет Руне и Джокович си размениха ранни пробиви. Ноле нанесе решаващия удар с нов брейк за 4:2, което прекърши устрема на дебютанта от Дания и малко след това 36-годишният белградчанин затвори двубоя с гейм на нула.

В първия двубой от финалите и Зелената група местният любимец Яник Синер победи Стефанос Циципас от Гърция с 6:4, 6:4.

В понеделник са двубоите от Червената група. От 15:30 часа играят Карлос Алкарас и Александер Зверев, а от 22 часа е мачът Даниил Медведев - Андрей Рубльов.

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна