Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо рязко забавяне на британската инфлация до двегодишно дъно

Британската инфлация се забави по-силно от очакваното през октомври в резултат на спад на енергийните цени за домакинствата и след известно понижение на упорито високите цени в сектора на услугите, показват данни на официалната статистика на страната ONS.

Инфлационните данни могат да предоставят известно облекчение на Английската централна банка и нейната затягаща лихвена политика, както и на министър-председателя Риши Сунак, коментират анализатори.

Растежът на британската инфлация през октомври се забави рязко до 4,6% спрямо година по-рано, след като през предходните два месеца тя беше на ниво от 6,7 на сто, докато осредните пазарни очаквания бяха за по-умерено отслабване до 4,8 на сто. Това е най-слабото повишение на индекса на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство от октомври 2021 г.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


На месечна база инфлацията през октомври остана на нивото от септември, когато обаче се повиши с 0,5%.

Разходите за жилища и комунални услуги намаляха на годишна база с 3,5%, като разходите за газ и електричество спаднаха с най-солидното темпо от януари 1989 г. насам. Понижение до 10,1% отчете и инфлацията при храните, отбелязвайки най-слаб растеж от юни 2022 г.

Забавяне на инфлацията до 0,5% беше отчете и при транспорта, в сектора на ресторанти и хотели  (до 7,5%), мебели, домакинско оборудване и поддръжка (до 3,1%) и при облекло и обувки (до 6,2%).

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, се забави през октомври до 5,7% от 6,1% през септември при прогнози за основна инфлация от 5,8 на сто. Това е най-ниската основна инфлация от март 2022 г..

Данните представляват една от малкото добри новини за премиера Сунак, който обеща да намали наполовина ръста на цените тази година преди очакваните избори през 2024 г., които проучванията на общественото мнение показват, че неговата Консервативна партия вероятно ще загуби.

След днешните данни Риши Сунак каза, че правителството му трябва да "задържи курса", за да върне инфлацията до целта от 2 на сто.

"Официалните данни, публикувани тази сутрин, потвърждават, че сме намалили наполовина инфлацията, за да постигнем първия от петте приоритета, които поставих в началото на тази година. Но макар да е добре дошла новината, че цените вече не се покачват толкова бързо, ние знаем, че много хора продължават да изпитват трудности, поради което трябва да запазим курса, за да продължим да намаляваме инфлацията до 2%", посочи той.

В същото време данните са позитивни и за Английската централна банка и нейната борба с инфлацията. Ден по-рано обаче главният икономист на АЦБ Хю Пил каза във вторник, че очакваният спад на инфлацията до малко под 5% все пак ще я остави "много висока", дори ако представлява повече от наполовина намаляване на ръста на цените през последната година.

АЦБ се опитва да подчертае, че не е близо времето, когато тя ще започне да намалява основната лихва от нейния текущ 15-годишен връх, дори когато икономиката е близо до рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна