Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да запазим кожата здрава, еластична и млада?

2
Снимка: pexels.com

Всеки от нас желае еластична здрава и подхранена кожа, която видимо сияе и освен това е с равен тен. Естествено, не само кожата на лицето, а на цялото тяло е от значение как изглежда.

Много хора влагат неописуемо количество пари в различни кремове, еликсири и разкрасителни процедури, но за жалост често остават разочаровани. За щастие обаче има няколко простички неща, които могат да се направят, за да бъде видимо подобрена кожата и нейното състояние.

До голяма степен здравата кожа и красивият ѝ външен вид се влияят от начина на хранене на човек. Похапването на плодове и зеленчуци всекидневно е начин да се приемат полезни хранителни вещества, тъй като кожата често страда и от липса на витамини и минерали, а те са основното средство, което предпазва от стареене.

Балансираният хранителен режим е важен, тъй като консумацията на разнообразна и здравословна храна поддържа кожата мека и блестяща. Също така, трябва да сме наясно, че тялото не усвоява приетите хранителни вещества на 100 процента. В този ред на мисли, колагенът играе важна роля, тъй като той съставлява около 80 процента от нея.

Ползи от колагена за кожата

Колагенът, заедно с еластина, придават на кожата здравина и са жизненоважни за еластичността ѝ. Той се намира предимно в средния слой на кожата и я поддържа стегната, пухкава и еластична.

Колагенът е от съществено значение и за естествения процес на обновяване на кожата, като изхвърля старите кожни клетки и прави място за нови.

Колагенът е ключов за кожата. Той осигурява хидратация и здравина, както и еластичност и помага на кожата да изглежда хидратирана и стегната, с блясък, светла и съживена и др.

Както знаем, когато сме млади, нивата на колаген са най-високи, но със съзряването производството на колаген се забавя. Още след навършване на 20-те години нивата на колаген намаляват с около 1 процент за всяка следваща година. Колагеновите влакна също стават по-тънки и по-слаби, а признаците на стареене, които започваме да забелязваме в годините, са сухота. тънка кожа, загуба на еластичност, бръчки и др.

Има няколко начина да стимулираме производството на колаген в кожата, когато започне да се забавя. Най-добрият начин е да се включат продукти и хранителни добавки, които повишават производството на колаген за кожата.

Естествено генетиката също оказва голямо влияние в това как кожата ни остарява с времето. Въпреки всичко са необходими специални грижи от самите нас, за да забавим и контролираме процеса. Ето някои от най-важните:

Защита от слънцето

Излагането на слънцето може да увреди и да доведе до преждевременно стареене, както и поява на бръчки. Употребата на слънцезащитни кремове ще забави стареенето на кожата, особено при хората с много светла кожа.

Овлажнители

Той е като глътка свежест за лицето, освен това помага за подхранване и хидратиране на кожата. Изследвания показват, че използването на овлажнители, които съдържат колаген, хиалуронова киселина и витамин C, са изключително ефективни за предотвратяване на появата на бръчки.

Промяна в хранителния режим

Според проучване жените, чиито диети включват храни с богато съдържание на колаген, са с видимо по здрава и младежка кожа.

Храни с високо противовъзпалително или антиоксидантно действие също могат да подобрят еластичността на кожата и да я предпазят от преждевременно стареене.

Тютюнопушене

Тютюневият дим със сигурност уврежда колагена и еластина в кожата на човек. Освен това, пушенето на цигари предизвиква свиване на кръвоносните съдове и това намалява притока на кръв към кожата. В резултат тя не получава нужния кислород и ограничава хранителните вещества като витамин A.

Появата на бръчки е неизбежна част от стареенето, но това не пречи да забавим процеса без много усилия. Промяната на някои неща в начина ни на живот и рутинната ни грижа за кожата са напълно достатъчни да постигнем желания ефект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна