Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов с осмо време в първата квалификация преди Гран при на Макао

Никола Цолов
Снимка: Nikola Tsolov Racing

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов даде осмо време в първата квалификационна сесия преди едно от най-престижните автомобилни състезания – Гран при на Макао.

Цолов завъртя обиколка за 2:06.755 в своя последен тур в 40-минутната сесия. Така той изостана с 1.234 секунди от победителя в първата квалификация Габриеле Мини, който постигна 2:05.521. Италианецът единствен слезе под 2:06 в рамките на днешния ден, тъй като вторият – Люк Браунинг изостана с 0.497 от него. Тази обиколка на Мини е и новият абсолютен рекорд на пистата в Макао.

Освен Мини и Браунинг пред Никола Цолов днес се класираха още Дино Беганович, Денис Хаугер, Алекс Дън, Исак Хаджар и Маркус Армстронг. Двукратният победител в Гран При на Макао Дан Тиктъм остана десети, на 0.230 зад Никола, а победителят от 2019 година, когато за полседно Формула 3 гостува в Макао – Ричърд Вершоор се класира 11-ти.

Сесията бе спирана общо три пъти, като първият червен флаг дойде още в осмата минута, когато Себастиан Монтоя се удари в стена на третия завой – „Лисабон“. Малко след рестарта Уго Угочукво също имаше проблем на „Лисабон“, но избегна удара в стената. Американецът обаче имаше проблем с измъкването от зоната за сигурност и това наложи второто спиране на квалификацията.

Третото прекъсване дойде точно когато сесията навлезе в заключителните си 10 минути. Тогава Зейн Малони се удари в стената в един от многото бавни и тесни завои в средната част от пистата и прекърши задното си ляво окачване. Представителят на Барбадос нямаше как да продължи и спря на пистата, което принуди организаторите отново да спрат сесията. Този път паузата бе малко по-продължителна, тъй като трябваше да бъдат извършени поправки и по част от предпазните заграждения.

Уикендът за Гран при на Макао във Формула 3 продължава утре в 3:00 часа сутринта българско време с втората свободна тренировка. В 9:05 пък ще стартира втората квалификация, а общото класиране от двете квалификационни сесии ще определи стартовата решетка за съботното квалификационно състезание. Резултатите от съботния старт, който ще бъде от 10 обиколки, ще определят и стартовата решетка за основната надпревара в неделя, която ще определи и победителят в тазгодишното издание на Гран При на Макао.
По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени