Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев е уволнен

България ще бъде представлявана от премиера Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев е уволнен. Това стана ясно от изявлението на премиера Николай Денков. 

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основно заради управлението на БФС, което доведе до упадък. Има грешки от страна на МВР. Но не може да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани. Изпратих вече писмо до централата на УЕФА и Етичната комисия. Ще потърся позицията и на ФИФА. Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев", заяви премиерът. 

Той посочи, че ще обсъди искането за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов първо с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина.

Денков съобщи, че няма забележки към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана.

"Към Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Получих тази сутрин информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което така е доста смущаващо. По отношение на вътрешния министър, трябва да добавя още нещо, това е, че виждам определена неадекватна оценка на обстановката. Аз няколко пъти се чух с него вчера и при всичките тези разговори, той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: "нищо особено не се е случило". Така че, ако имам някакви критики към него, те са в тази посока", заяви премиерът.

Той коментира и твърденията, че министър Стоянов е бил притискан да работи в полза на ПП и ДБ на изборите.

"Никога не съм го притискал, сугестирал. Никога по отношение на конкретни партии, които и да са те. И той знае, че това му е задължение. Правителството работи, доколкото може в тази среда. Изпълнява си задълженията. Роля на партиите в Народното събрание по Конституция е да решат, с кое правителство искат да работят", заяви той.

"Няма да се поддам на извиване на ръце. Докато мога да взимам правилните решения, ще го правя. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството, нека да го направят", каза още Денков.

 В коментар за снощните сблъсъци между полицията в София и протестиращите футболни фенове , министър председателя не видя никаква вина в действията на кмета на столицата Васил Терзиев.

 "Той няма право да забрани този протест. Мисля, че дори и да би се опитал да го забрани, това би могло да има още по-лош резултат, защото още повече би повишило напрежението. Така че съвсем точно трябва да се дефинират откъде идват проблемите. Първо - от лошото управление на футбола. нашите отбори вървят надолу и никой не вижда перспектива това да се промени. Второ - от лошата организация на мача. Трето - от грешното събиране на агитките на едно място. Всичко това са конкретни действия за които има хора, които носят отговорност. Какво може да направи кмета? Да забрани протест, в който са готови да влязат 10 000 човека ли, как си го представяте това?!", коментира премиерът.

След като вчера президентът Румен Радев официално отказа да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, днес премиерът  Николай Денков заяви, че е институционален човек и ще продължи да работи с ръководителя на службата, въпреки липсата на доверие към него. 

 "Нямам достатъчно доверие в него, но, ето почваме ежеседмични срещи отново с ръководителите на службите. Той ще е там, но да се твърди, че няма проблем е меко казано несериозно", заяви той.

Денков коментира още, че на този етап не смята да поиска отстраняване от поста му на министър на електронното управление Александър Йоловски.

"Министър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи, прокуратура. Той казва: "Нямам право да подавам информация"- Решението за мен е, да искам да си върши максимално добре работата като министър, а другите служби да си свършат тяхната работа и да излезнат с информация", посочи премиерът.

Премиерът е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване на случаите на насилие от полицаи. Денков настоя имената на въпросните униформени да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания. "Включително и уволнение от службите на МВР", поиска той.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна