Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
МОСВ получи най-високото международно отличие за ефективно прилагане на ГИС технологии на Световния ГИС ден

В церемонията по връчване на наградите участие взеха министрите Юлиан Попов и проф. д-р Галин Цоков

5
Снимка: Лилия Йотова

На 15 ноември се проведе най-голямото събитие в сферата на Географските информационни системи (ГИС) у нас. Форумът събра водещи международни експерти и над 700 представители на повече от 200 организации от държавната администрация, местното самоуправление, бизнеса, академичната общност, неправителствения сектор и много други.

Официален организатор е Есри България, а партньори са над 50 водещи организации от различни сфери.

Престижната конференция под надслов „С ГИС създаваме по-устойчив свят заедно“ беше официално открита от Валентин Мундров, заместник-министър на електронното управление, Николай Найденов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, проф. д-р Климент Найденов, председател на Българско географско дружество и декан на Геолого-географски факултет към Софийски университет, и Евгения Караджова, основател и управител на Есри България.

„Започваме дигитализация на всички договори и данни в Агенция „Пътна инфраструктура. Това е необходимо, не само за да се направи инвентаризация на всичко – пътища, мостове, предпазни съоръжения, вертикална маркировка и др., но и за да се улесни ръководството при вземането на решения. А най-важното е да се изразходват прозрачно публичните средства“ – сподели при откриването зам.-министър Найденов.

Специално за ГИС деня в България пристигна Катарина Клементе от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Катарина показа различни системи и ГИС дашборди, с които Frontex следи и управлява границите на Европейския съюз.

Представени бяха и едни от най-значимите и иновативни ГИС системи и приложения, внедрени през последната година у нас от различни организации, включително  Развитие на специализираните информационни системи за пространствени данни на Агенция по геодезия, картография и кадастър; Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време на Министерство на околната среда и водите; ГИС за изборни процеси – Министерство на вътрешните работи; Морски пространствен план на Р. България 2021-2035 г. и много други.

Тържествено бяха връчени и годишните отличия за специални постижения в ГИС в категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“, „Частен сектор“, „Сигурност“ и „Международна организация“.

В категория „Държавна администрация“ най-високото международно отличие в сферата на ГИС технологиите бе присъдено на МОСВ за реализираните три стратегически системи – Информационна система за управление на риска от наводнения, Надграждане на Единната информационна система за управление на защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 и Система за управление на водите в басейна на река Искър. Филип Мот, генерален директор на Есри Европа, връчи престижната награда на Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.  

В категория „Местно самоуправление“ община Чирпан беше отличена за прилагане на най-съвременни ГИС технологии за повишаване ефективността на дейностите, свързани с устройство на територията.

Овергаз получи отличие в категория „Частен сектор“. Компанията внедрява и развива цялостна корпоративна ГИС система, която повишава ефективността на управлението на газоразпределителната мрежа.

В категория „Сигурност“ Министерството на отбраната бе отличено за прилагане на най-съвременни ГИС технологии за създаване и развиване на способности за работа с геопространствени данни и оперативна съвместимост, които отговарят на високите стандарти на партньорските организации и НАТО.

В категория „Международна организация“ отличието е за CWP Global за изграждане на иновативни облачни ГИС приложения за ефективно управление на ВЕИ проектите на дружеството на глобално ниво.

В рамките на церемонията бяха наградени и победителите в Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“. Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков връчи отличията в категория Преподаватели.

Първото място сред учителите е за Десислава Мишева от 79 СУ „Индира Ганди“ за интерактивния ѝ ГИС проект „Да рециклираме“. Победител сред учениците стана шестокласникът Михаил Лазаров с ГИС сторимап за Река Амазонка. Призовото място в категория Отбор спечелиха 7-класничката Диляна Видева и нейните учители по География и икономика и ИТ – Грета Стоянова и Таня Сребрева – в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ за проекта им „Море без пластмаса“. Голямата награда при Студентите бе спечелена от Станимир Димитров, докторант в МГУ, който представи чрез ГИС актуалната тема „Израел – ден преди войната“. Два отбора – на МГУ и на ЛТУ – получиха специални награди за научните си проекти: „Мониторинг на ерозия в Източни Родопи“ и „Защита на горите и специални ползвания“.

Всички ГИС проекти от надпревара могат да бъдат разгледани в галерията „Изучаваме света с ГИС“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна