Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шапка на Наполеон Бонапарт беше продадена на търг за почти 2 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шапка на Наполеон Бонапарт, когато той е бил френски император, беше продадена за рекордните близо два милиона евро на френски търг в неделя, съобщиха от аукционната къща пред АФП. Тя беше продадена за 1,932 млн. евро, счупвайки предишния рекорд за наполеонова шапка, държан от същата аукционна къща от 1,884 милиона евро през 2014 г.  Последно е била собственост на починалия миналата година бизнесмен Жан-Луи Ноазиез.

Крайната цена е повече от два пъти по-висока от оценката от 600 000 до 800 000 евро и почти четири пъти над резервната цена, каза аукционната къща, базирана във Фонтенбло, южно от Париж.

Смята се, че Наполеон е притежавал общо около 120 такива шапки, повечето от които сега са изгубени. „Шапката сама по себе си представя образа на императора“, каза експертът от аукционната къща Жан-Пиер пред АФП преди продажбата.

Наполеон е носил тази конкретна шапка в средата на управлението си като император, което е продължило от 1808 до 1815 г., според аукционната къща. За разлика от повечето други хора по това време, Наполеон е носил шапката си настрани, което му придавало отчетлив силует, лесно разпознаваем от войските му в битка.

Наполеон става известен по време на Френската революция, превръщайки се в ключова фигура в революционните войни. Той служи на републиката като първи консул и се коронясва за император през 1804 г. Заточен през 1815 г., след като губи битката срещу британските и пруските сили при Ватерло. Умира през 1821 г. на остров Света Елена в Атлантическия океан. 

Разпродажбата на шапки в неделя идва само дни преди биографичен филм за Наполеон да достигне кината по целия свят. Филмът на Ридли Скот представя мащабни битки в цяла Европа, но също така описва сложните отношения със съпругата му Жозефин. Хоакин Финикс, който играе Наполеон във филма, каза за покойния император, че е бил "социално неудобен", но също така и "романтик".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени