Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mastercard засилва мерките срещу крипто измами

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Mastercard посочиха в интервю за CNBC, че втората по големина в света компания за разплащания планира да подобри своите мерки, които да предотвратят крипто измамите. Компанията си партнира с регулаторна технологична платформа Feedzai, която използва изкуствен интелект за откриване на пране на пари и на финансови измами.

Платформата CipherTrace Armada на Mastercard, която фирмата използва, за да следи трансакциите от над 6000 крипто борси, ще бъде вградена директно в технологията на Feedzai.

"Това ще увеличи откриването на измами чрез защита на непредпазливите потребители, но също така ще открие потенциална дейност за пране на пари и сметки на мулета", заяви главният изпълнителен директор и съосновател на Feedzai - Нуно Себастио.

Паричното муле е лице, което получава пари от трета страна в своята банкова сметка и ги прехвърля на друга или ги вади в брой и ги дава на някой друг, като получава комисионна за това.

"Много банки, които вярват, че предотвратяват нелегитимни трансакции с криптовалута, всъщност само блокират трансакции, включващи широко признати и регулирани субекти в рамките на крипто пространството и пропускайки останалото", допълни Нуно Себастио.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!