Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Бургас бе открита първата в страната анаеробна инсталация на принципа суха метанизация

Първата в страната анаеробна инсталация бе открита в Бургас. Тя ще преработва биоразградими отпадъци. Реализацията ѝ е по проект, който обхваща общините Бургас, Поморие и Несебър. В изграждането ѝ участват четири държави .Основната цел  е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци в регион, разделно ще се събират хранителни и зелени отпадъци. 

Затова ще бъдат ангажирани хотели, училища, градини, заведения и други. Там бъдат поставени кафяви контейнери на места, които ще бъдат обслужвани от специално закупени камиони. Те ще извозват безплатно отпадъците до инсталацията.

  Избраният метод за анаеробната инсталация е суха метанизация, обясни Аглика Павлова от фирмата изпълнител:
"Тук ще се произвежда висококачествен компост, електрическа енергия от метана, който се отвежда и топлинна енергия. Собственик на изходящите материали са трите общини. Инсталацията е с непрекъснат процес на работа. може би около 40 работни места ще бъдат осигурени. Операторът в момента търси високо квалифицирани кадри в оперирането и контрола."

Изграждането й стартира в най-неподходящото време – ковид пандемията, обясни кметът Димитър Николов, имаше много проблеми

„Искам да Благодаря на всички, които се заеха да изпълнят тази невъзможна задача. Ако не беше тази гъвкавост и на управляващия орган, и на екипите, които ръководеха и изпълняваха този проект, проявиха изключителна гъвкавост и търпение. Направихме всички възможни компромиси, за да не се пропилеят средствата на Европейския съюз. Това е първата в България инсталация, която работи на принципа на сух метанизация. Това е технологията с най-висока ефективност и най-щадяща към околната среда“.

 

Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия заяви:

„Поздравявам всички, които участваха в реализирането на този проект. Благодаря ви за усилията и за дългосрочния ви ангажимент не само за здравето и благоденствието на хората от региона, но и за това, че България е вече една стъпка по-близо до постигането на една по-умна и устойчива система за управлението на отпадъците. Създаването на тази анаеробна инсталация е преход към една по-зелена Европа, към която сме поели ангажимент. Тази инвестиция напълно отговаря на политиката за отпадъците на Европейския съюз“.


Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците, като функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. 


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия