Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JP Morgan очаква средна цена на петрол Брент от $83 за барел през 2024 г.

Голямата американска банка JP Mogan Chase прогнозира осреднена цена на петрола сорт Брент от 83 долара за барел през 2024 г. с оглед на очакванията за стабилни пазари на важната енергийна суровина.

Прогнозата се основава на очакванията на анализаторите на кредитната институция за устойчиво търсене на петрол в Съединените щати, силен ръст на търсенето на нововъзникващите пазари и стабилност на европейските пазари.

За 2025 г. анализаторите на JP Morgan пък очакват средна цена на суровия петрол Брент от 75 долара за барел.

Прогнозите се основават на очаквания за значително подобрение на енергийната ефективност в световен план и на ръст на продажбите на електромобили за сметка на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, което ще доведе до по-слабо търсене на горива.

В същото време банката очаква и известно намаляване на търсенето на реактивно гориво след неотдавнашния скок.

По отношение на общото търсене на петрол, за тази година анализаторите на JP Morgan очакват ръст от 1,9 млн. барела на ден, след което да последва известно отслабване на растежа на потреблението до 1,6 млн. барела на ден през 2024 г.

"Въпреки устойчивите икономически затруднения, виждаме търсене, което е подкрепено от стабилни развиващи се пазари, устойчиво развитие в САЩ и слаба, но стабилна Европа", посочиха анализаторите на банката.

Според тях "съставът на търсенето вероятно ще се промени, като две трети от него ще дойдат от цялостната икономическа експанзия, докато продължаващото нормализиране на потреблението на реактивно гориво ще допринесе за останалото".

От страна на предлагането JP Morgan очаква ръст в производството на страните извън ОПЕК, което може да подкопае усилията на петролния картела да поддържа цените над определено ниво. Ако ръстът на доставките извън ОПЕК е достатъчно силен, това може да тласне цената на петрол Брент под 70 долара за барел, посочват анализаторите на банката.

В този контекст те очакват форматът "ОПЕК +", включващ и други производители, начело с Русия, да продължа да ограничава производството, за да поддържа цените по-високи.

Междувременно петролните фючърси поевтиняват в началото на днешната търговия след солидното поскъпване вчера, което се дължеше на информации, че "ОПЕК +" обмисля допълнителни съкращения на производството, за да тласне цените нагоре. Въпреки тези непотвърдени информации петролните търговци изглежда отново фокусирани предимно върху несигурността в търсенето.

Към 10.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,9% към 81,60 долара за баел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,7% към 77,30 долара за барел. Това поевтинява обаче следва рязкото поскъпване на петролните фючърси с близо 6% през предходните две сесии на търговия (в петък и понеделник) на фона на очакванията, че на срещата си на 26 ноември страните производителки от "ОПЕК +" могат да намалят допълнително предлагането в опит отново да повишат цените.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна