Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо ограничаване на влошаващата се икономическата активност в еврозоната през ноември

Последното бизнес проучване предполага за наличието на "техническа рецесия"

Икономическата активност в еврозоната се подобри слабо през ноември, но остава на негативна територия, което предполага, че регионът, споделящ единната валута, е изправен пред ново свиване на БВП през последното тримесечие на 2023 г., показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през ноември до 47,1 пункта от близо тригодишното дъно от 46,5 пункта, достигнато месец по-рано, докато осредните пазарни очаквания бяха за по-слаби подобрение до 46,9 пункта. Въпреки това известно подобрение индексът остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

През октомври продължава да се свива както промишлената, така и активността в сферата на услугите.

Общият приток на нови поръчки отбеляза най-малкия спад от четири месеца насам, докато нивата на трудова заетостта отбелязаха първото си понижение от близо три години. На фронта на ценообразуването, вложените производствени разходи отбелязаха най-значително увеличение от месец май, като и инфлацията на изхода на предприятията се увеличи спрямо октомври.

Бизнес доверието остана непроменено, като фирмите поддържат умерено ниво на оптимизъм по отношение на перспективите за тяхната икономическа дейност през следващата година.

Индексът PMI в промишления сектор се повиши през ноември до 6-месечен връх от 43,8 пункта спрямо 43,1 пункта през октомври и очаквания за индекс на ниво от 4,34 пункта, но въпреки това подобрение промишленото производство се сви за осми пореден месец, макар и с по-сдържано темпо спрямо предходните месеци.

PMI индексът на активността в сферата на услугите също се подобри слабо през настоящия месец до 48,2 пункта от 47,8 пункта през октомври и при очаквания за 48,1 пункта, но и тук бизнес активността продължава да се свива (индекс по важното ниво от 50 пункта) за четвърти пореден месец.

Това последно проучване предполага, че икономиката на еврозоната ще се свие за второто поредно тримесечие и ще изпадне в "техническа рецесия" през втората половина на годината.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Икономиката на еврозоната е затънала в калта. През последните четири до пет месеца секторите на производството и услугите изпитват относително постоянен темп на свиване. Като се имат предвид предварителните PMI данни за ноември, нашият прогнозен модел показва потенциал за второ поредно тримесечие на свиване на БВП. Това ще се приведе в съответствие с общоприетия критерий за техническа рецесия", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която банка участва в проучването.

Проучването също така отчита известно подобрение на все още свиващата се бизнес активност в Германия, като съответният общ PMI индекс се повиши през ноември до 47,1 от 45,9 пункта през октомври, тъй като промишленият PMI индекс нарасна до 6-месечен връх от 42,3 пункта спрямо 40,8 пункта месец по-рано, а аналогичният индекс в сферата на услугите се повиши до 48,7 от 48,2 пункта през октомври. Данните обаче потвърждават за продължаващо, макар и по-умерено свиване на промишлеността и в услугите.

Френската икономическа активност пък се сви през ноември изненадващо по-силно от октомври (общият PMI индекса спадна до 44,5 от 44,6 пункта), като промишленият PMI падна до 42,6 от 42,8 пункта месец по-рано, докато в сектора на услугите се повиши слабо до 45,3 от 45,2 пункта през октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна