Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Какво трябва да знаете за здравните застраховки за чужденци в България?

Както българските, така и чуждестранните граждани могат да получат финансова обезпеченост при злополука, заболяване и други непредвидени обстоятелства, изискващи медицинска помощ. За целта е необходимо да се сключи здравна осигуровка за чужденци, която има някои основни особености, с които всеки трябва да се запознае. Вижте какво ни споделят специалистите от I&G Brokers.

Какво представлява здравната застраховка за чужденци и какви са ползите от сключването ѝ?

Това е вид застрахователна услуга, която не се извършва по избор, а има задължителен характер за постоянно пребиваващите на територията на Република България. Тя предоставя финансова сигурност на пребиваващите на територията на България, че те могат да получат медицинска помощ от различен характер при настъпване на застрахователните събития, определени в договора.

Застраховат се разходите лечение, включително и болничния престой.

Здравната застраховка има множество ползи за чуждестранните граждани, като възможност за сигурност и спокойствие по време на пребиваване на територията на Република България. Освен това, се предоставят високи лимити на застрахователната сума, в зависимост от избраната оферта, както и множество преференциални условия – отстъпки от премията на застрахователя за малолетни и други. Могат да се сключат изцяло онлайн, което значително оптимизира процеса и спестява време и усилия.

Кой може да се възползва от сключването на здравна застраховка за чужденци?

Основно нейно предимство, е че тя е подходяща за различни възрастови категории – деца, студенти, възрастни хора, които не надвишават 64 години.

Важно условие е лицето, което пребивава краткосрочно или дългосрочно на територията на България, да притежава законово право за това.

Какво покритие има тази услуга?

Основните покрития, включени в застраховката за чужденци, са:

  1. Медицинска помощ – тя се извършва в болнични заведения. Покритието включва разходи във връзка с внезапни, неотложни и непредвидени състояния, като злополуки, заболявания и други.
  2. Дентална помощ – покритието включва спешно възникнали дентални проблеми, като абцеси, необходимост от екстракция на зъби, вследствие на счупване, травма или друга причина, обезболяване посредством анестезии и неотложни състояния.

За да се покрият разходите по медицинските услуги, е необходимо договорът за здравна застраховка за чужденци да бъде валиден. Данни за покритието, валидността и останалите важни застрахователни условия може да откриете в полицата, издадена от застрахователя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна