Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франческо Баная защити титлата си в клac Moto GP в световния шампионат по мотоциклетизъм

Франческо Баная (Италия)
Снимка: БТА

Италианецът Франческо Баная от отбора на Дукати защити световната титла в клас Мото GP от световния шампионат по мотоциклетизъм, след като днес спечели Гран При на Валенсия – последен кръг от сезона.

По този начин Баная става третият мотоциклетист в историята на Кралския клас, който дублира титлата си след Валентино Роси и Марк Маркес.

Преди началото на днешния старт Баная водеше с 14 точки пред 2-ия Хорхе Мартин (Испания) от отбора на Prima Pramac. Но италианецът вече можеше да празнува титлата си, след като в 6-ата обиколка Мартин се удари в Марк Маркес и двамата напуснаха принудително.

Хорхе Мартин напусна пистата, разклащайки ръцете си от разочарование, докато шесткратният шампион Маркес накуцваше в последното му състезание за Хонда.

25-годишният испанец се върна в питлейна, не успя да сдържи емоциите си и се разплака, преди да бъде успокояван от всички членове на тима на Прамак. А денят започна перфектно за 25-годишният испанец, който направи отличен старт, като се изкачи от шесто място на решетката до второ и оказваше натиск върху Баная. В началото той имаше проблеми, слезе до 8-ото място, върна се на 2-ото и тогава дойде катастрофата с Маркес.

Това е втората поредна година, в която Баная печели титлата в последния ден. Мартин намали преднината си до само 14 точки в събота с победа в спринтовата надпревара, но явно това беше и последната му дума в борбата за титлата.

Времето на новия стар шампион е  40:58.5350 минути. Втори се нареди при този драматичен развой друг италианец – Фабио Джанантонио от отбора на Грезини, който остана на 0.176 секунди. Третото място на подиума днес е за французина Йоан Зарко от Прамак, изостанал на 0.360. топ 6 допълниха Брад Биндър (Ред Бул) от Южна Африка на 4-ото място на 2.347, Раул Фернандес (Испания) на 4.636 и Алекс Маркес (Испания) на 4.708. Биндър дълго време водеше в класирането и 15 обиколки преди финала дори дръпна на върха, но Баная след това вдига оборотите и го измести.

В генералното класиране за титлата Баная завършва с 467 точки, пред Хорхе Мартин с 428 и Марко Бецеки (Италия) с 329. Биндър завърши на 4-о място, а Зарко е 5-и.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени