Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц предупреди, че енергийната криза все още не е приключила

Олаф Шолц, канцлер на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийната криза в Германия "определено не е приключила", като високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на страната, заяви канцлерът Олаф Шолц пред законодателите в Бундестага, предаде Блумбърг.

Германия беше сред най-силно засегнатите страни, когато Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводи за Европа през миналата година, повишавайки разходите за енергия и принуждавайки Берлин да предостави милиарди евро, за да облекчи бремето от растящите сметки за електроенергия и газ. Според МВФ страната е единствената от формата Г-7, чиято икономика се очаква да се свие тази година.

Но въпреки че енергийните цени все още са над нивата отпреди кризата, те са предимно под горните ценови граници, определени от немското правителство, и ще позволят постепенно премахване на енергийните субсидии през следващата година, отбеляза Шолц в своята реч пред парламента.

Междувременно съоръженията за съхранение на газ са толкова запълнени, че в Германия не очакват внезапни скокове на цените тази зима, каза още той и добави:

"Въпреки това, ако цените на енергията неочаквано се покачат драстично отново, винаги сме в състояние да предприемем контрамерки в кратък срок".

Правителството на Шолц е изправено пред бюджетна криза, след като взетото преди време важно решение от Конституционния съд на Германия означава, че десетки милиарди евро дълг в специални фондове - включително тези, използвани за намаляване на сметките за енергия за домакинствата и бизнеса - ще трябва да бъдат отчетени в редовен федерален бюджет.

Канцлерът на Германия също така се опита да увери германския народ и бизнеса, че неговото правителство ще модернизира икономиката и ще подкрепи жизненоважни индустрии като предприятия за производство на чипове, въпреки съдебно решение, което "проби дупка" във федералния бюджет.

"Би било сериозна и непростима грешка да пренебрегнем модернизацията на нашата страна пред лицето на всички остри предизвикателства", каза Шолц пред Бундестага в 25-минутна реч, визирайки последиците от отминалата коронавирусна пандемия, войната в Украйна и растящите енергийни цени.

Федералните райони на страната имат най-голям интерес да осигурят инвестиции в области като полупроводници, щадящо климата производство на стомана и заводи за батерии, каза той, обръщайки внимание на опасенията на конкретни индустрии, които се страхуват да не понесат загуби.

Шолц посочи, че правителството ще прекрати схемата за ограничаване на цените на енергията до края на тази година, но обеща да действа бързо, ако цените скочат отново.

Той обаче остави отворен въпроса дали правителството ще се опита отново да суспендира през 2024 г. конституционно заложените дългови спирачки на Германия, за което някои в неговата коалиция призоваха, но опозицията може да оспори в съда.
В понеделник управляващата коалиция на страната одобри допълнителен бюджет за 2023 г., който включва преустановяване за четвърта поредна година на т.нар. "дългова спирачка" - правилата, ограничаващи нетните нови заеми.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна