Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глас от вечността

"I Can Only Be Me" e деветият посмъртен албум на Ева Касиди с акомпанимент на Лондонския симфоничен оркестър

Определение за забележителния глас на Ева Касиди трудно може да се даде. Той е нещо, което трябва да почувстваш със сетивата си, да усетиш като духовно преживяване, не само да го чуеш.

Разтърсва като електрически ток и изпълва очите със сълзи.

Питаш се: "Как е възможно? Кой Господ го създаде? От кои висши измерения идва..?"

Гласът на Ева е явление! От онези явления в света, които дори и книгата на "Гинес" не би могла да побере. Дори най-важните награди за високи постижения в изкуството не са достатъчни, за да отличат този дар на природата. 

Съдбата на Ева Касиди за мнозина може да изглежда съвсем обикновена, за други – изключителна, но факт е че през 1963 година се ражда едно обикновено момиченце с необикновен глас. Биографията ѝ е кратка, само от 33 години, защото нелепо стечение на обстоятелствата отнема толкова рано живота ѝ. Отива си от меланома през 1996 г. на прага на все още не започналата ѝ кариера.

Родената на 2 февруари 1963 г. във Вашингтон, САЩ, бъдеща певица започва да пее и свири на китара на 9-годишна възраст. Ева е третото от четири деца в семейство на майка и баща от немски, ирландски и шотландски произход. От много малка проявява интерес към музиката и не след дълго започва да свири и пее на семейни събирания, сватби, партита и клубове. Твърде скромна и срамежлива, до края на живота си се бори с тези притеснения на сцената. Споделяла е, че се чувства много по-спокойна, когато клубът, в който участва, е полупразен и почти няма публика.

Освен заниманията си с музика, изучава изобразително изкуство, скулптура, бижутерия и оставя след себе си много картини, пана и рисунки.

В края на 80-те години Ева Касиди се запознава със звукозаписния инженер и басист Крис Биондо, който я въвежда в студийната дейност като бек вокалистка. Запознава я с Ал Дейл, който по-късно става неин мениджър. В началото на 1990 г. Биондо и Ева създават групата "Eva Cassidy Band", включваща и музикантите Лени Уилямс, Кийт Граймс и Рейс Маклауд.

Първата ѝ отличителна изява е през 1992 г. с излизането на дуетния албум "The Other Side", в сътрудничество с фънк музиканта Чък Браун. С него изпълняват джаз, блус и соул стандарти.

Благословена, но и фатална е 1996 г. за Ева Касиди. Щастливото събитие е излизането на дебютния ѝ солов албум, записан на живо в известния нощен "Blues Alley Club", където са се изявявали десетки звезди от джаза, сред които Дизи Гилеспи, Стан Гец, Оскар Питърсън, Тони Бенет, Сара Вон.

Албумът е записан през януари, излиза през май и носи заглавието "Live At Blues Alley" ("На живо в "Блус Алей"). Певицата го финансира сама, тъй като никоя звукозаписна компания не е заинтересована.

Това е първият и последен албум на Ева Касиди преди смъртта ѝ през ноември 1996 г.

За съжаление славата ѝ придобива най-големи размери именно след нелепата ѝ кончина. Оставя след себе си малък репертоар от записи, които в бъдеще биват включвани в различни продукции.

Посмъртно започват да валят албуми след албуми с нейни изпълнения, продуцирани от колегата ѝ Крис Биондо. Някои са двойни, други "най-доброто", трети съдържат и видеозаписи.

И така до 3 март 2023 г., когато излиза поредният, девети посмъртен албум на Ева Касиди със заглавие "I Can Only Be Me".

С него се отбелязва 60-годишнината от рождението на певицата и са включени забележителните ѝ изпълнения на популярни песни от блус, джаз и фолк музиката.

Албумът е създаден посредством високите съвременни технологии, с които гласът на Ева е изваден от оригиналните ѝ записи, изчистен от всякакви шумове, а към него е добавен акомпаниментът на Лондонския симфоничен оркестър със съвсем новите оркестрации на изтъкнатите композитори Кристофър Уилис и Уилям Рос.

След издаването на албума "I Can Only Be Me" колегата и приятел на Касиди, Крис Биондо споделя: "Ева мечтаеше да пее с голям оркестър, за нея това беше най-великото преживяване в музиката. Надали ще чуе това, но би се усмихнала, ако можеше…"

Вярващите в живота след смъртта биха оспорили казаното от Биондо. Според тях Ева Касиди не само е чула албума, но е безкрайно щастлива, че мечтата ѝ се е сбъднала. Нека вярваме в това и ние.

Оркестраторът Уилям Рос казва: "Не мога да намеря думи, за да изразя адекватно мислите и чувствата си към Ева – една от най-уникалните, хипнотични и мощни певици на всички времена. Гласът ѝ резонира в цялото ми същество. Не разбирам как ми въздейства, но съм зашеметен от преживяването."

Слушайте вечния глас на Ева Касиди в предаването "Музикална мрежа" на 30 ноември, четвъртък, от 11.00 ч. на вълните на програма "Христо Ботев".

Снимки – You Tube стоп-кадър
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени