Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на стопанската конюнктура в България през ноември

Снимка: БГНЕС

През ноември 2023 г. стопанската конюнктура в страната се влошава слабо, но остава близо до октомврийското ниво в резултат на подобряване на бизнес климата в строителството и в сектора на услугите при влошаване в промишлеността и стабилизация в търговията на дребно.

Очакванията в промишления сектор и търговията на дребно са за запазване на продажните цени непроменени през следващите три месеца, докато мениджърите в строителството и услугите предвиждат известно увеличение на цените.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през ноември се понижава с 0,6 пункта до 21,6% от 22,0% през октомври, но за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура все още се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижава през ноември с 2,9 пункта до 20,6% от 23,5% месец по-рано, понижавайки се под неговото дългосрочно осреднен ниво за пръв път от началото на 2023 г.

През ноември показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 3,5 пункта до 23,6% от 20,1%, докато съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава близо до октомврийското ниво, понижавайки се слабо до 27,5% от 27,7% през предходния месец.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през ноември с 0,8 пункта до 15,9% от 15,1% през октомври.

Най-сериозните проблеми за дейността във всички сектори остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като в строителството отчитат като проблеми и цените на материалите, а в търговията на дребно и сектора на услугите - конкуренцията в бранша.

Графика на индекса на бизнес климата


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!