Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната през ноември до 2,4%

Пазарните участници вече очакват първо понижение на лихвите от ЕЦБ през април 2024 г.

През ноември инфлацията в еврозоната се забави рязко до 2,4% от 2,9% през октомври, сочат предварителните данни на Евростат, като това е най-ниската инфлация в региона на единната валута от юли 2021 г.

Пазарните прогнози бяха за по-умерено отслабване на ноемврийската инфлация до 2,7 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през ноември с 0,5%, отбелязвайки най-солиден спад в рамките на месец от януари 2020 г. насам.

Продължаващото солидно забавяне на инфлацията се дължи на по-нататъшен спад на енергийните цени, като те се понижават през ноември с 11,5% на годишна база след спад с 11,2% месец по-рано. В същото време има забавяне и на растежа на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия до 6,9% от 7,4% през октомври, както и на цените на неенергийните индустриални стоки до 2,9% от 3,5 на сто.

Растежът на цените в сектора на услугите пък се забави до 4% от 4,6% през октомври.

Графика на инфлацията в еврозоната (спрямо година по-рано)


Основната инфлация (без цени на храни и енергия) отслабна през ноември спрямо година по-рано до 3,6% от 4,2% през октомври, отбелязвайки най-слаб растеж от април 2022 г. насам. Очакванията бяха за доста по-сдържано забавяне на основната инфлация до 3,9 на сто.

С това поредно по-силно от очакваното забавяне на инфлацията, тя вече приближава целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

ЕЦБ обаче твърди, че основната инфлационна динамика е по-упорита, отколкото изглежда, и че  инфлацията в действителност ще се върне над 3% през следващата година, достигайки целта на централната банка от 2% едва в края на 2025 г., отчасти поради бързия ръст на номиналните заплати. Това пък ще наложи банката да поддържа лихвения процент по депозитите си на рекордно високото текущо ниво от 4% за продължителен период от време.

За разлика от ЕЦБ обаче, инвеститорите вече оценяват на 100% вероятността за първо понижение на лихвите от централната банка още през април 2024 г. Те също така оценяват на около 50% шанса за първо намлване на лихвите още на заседанието на ЕЦБ през март догодина, според суаповете, обвързани с датите на заседанията на централната банка.

Пазарите също така залагат на четири понижения на лихвите с по 25 базисни пункта в рамките на цялата 2024 г. и оценяват на 70% шанса за пето намаление, което би върнало лихвата по депозитите на ЕЦБ до 2,75% от настоящото рекордно ниво от 4%.





По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна