Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Памукова беше избрана за треньор №1 в художествената гимнастика

Памукова направи Калейн европейска шампионка.
Снимка: БТА

Наставничката на Боряна Калейн Марияна Памукова беше избрана за номер 1 на 2023 година при националните треньори от Българската федерация по художествена гимнастика.

Това решение беше взето на Управителния съвет на БФХГ по инициатива на Треньорската комисия.

На второ място е треньорката на ансамбъла за жени Весела Димитрова, а трета се нарежда наставничката на националния ансамбъл за девойки Кристина Илиева.

По традиция БФХГ изпраща още една изключително успешна състезателна и календарна 2023 година. Боряна Калейн спечели безапелационно абсолютната европейска титла в многобоя на Шампионата на стария континент в Баку, златен медал в отборната надпревара заедно със Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени. Тя взе още сребърен медал на финала на бухалки и бронзов на обръч.

На Световното първенство във Валенсия (Испания) Калейн завоюва втората олимпийска квота за България за олимпийските игри в Париж 2024, спечели златен медал в отборната надпревара след 30 годишно прекъсване заедно със Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. Калейн има още два сребърни медала - на финалите на бухалки и на лента, а освен това се класира на шесто място в многобоя.

Ансамбълът за жени, воден от Весела Димитрова, спечелиха абсолютната европейска титла в Баку 2023, злато в отборната надпревара и сребърен медал на финала с пет обръча.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна