Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майката: Да са самостоятелни в живота е единствената ми мечта

Рехабилитацията е ежедневие за близнаци от Габрово. Разчитат на "Българската Коледа"

Семейството е направило домашен център за физиотерапия

| Репортаж
Снимка: Българската Коледа

За десета поредна година семейство Захариеви от Габрово очаква подкрепа от дарителската кампания "Българската Коледа". Техните деца - 11-годишните близнаци Елеонора и Димитър страдат от детска церебрална парализа, но стъпките им стават все по-уверени, с радост отбелязват родителите.

11-годишните близнаци са ученици в специализирано заведение в Габрово, в което се обучават деца с множествени увреждания. Детската церебрална парализа засяга двигателното им развитие, говора и емоциите, но благодарение на упоритостта на родителите, работата на специалистите и подкрепата, близнаците Елеонора и Димитър преодоляват изоставането, споделя с радост майката Светлана Захариева.

"Растат си, догонват връстниците. Гордостта ми е – за тези 10 години единият близнак вече е пълноценно човече, момиченцето. Ходят си на училище, там много помагат, социалните контакти."

Елеонора вече изкачва стълби сама, храни се самостоятелно, прави опити да се облича, говори стабилно. Димитър също вече е доста стабилен, когато се държи за ръка.

Рехабилитацията е ежедневна за близнаците, родени недоносени в края на седмия месец. Част от рехабилитацията е осигурена по клинична пътека, но по думите на майката е необходима допълнителна работа.

"Рехабилитацията е всякакъв вид упражнения, които си заплащам допълнително със средствата на "Българската Коледа" – това ми покрива 2 процедури на ден."

За тази комплексна рехабилитация Светлана се доверява на специализирано лечебно заведение. Разчита на специалистите, които работят с децата ѝ, не пропускат и заниманията вкъщи.

"Опитала съм се с помощта на приятели, на фондове, на държавата, на бабите и дядовците да направим домашен физиоцентър: апаратура, електротехника, която прави физиотерапията, пътека за раздвижване, топки, шведски стени, всичко, за да поддържаме това, което ни е поставено. И си изпълняваме домашното."

Семейството кандидатства за подкрепа за десета поредна година. Майката е благодарна "за протегнатата ръка, за добрата комуникация".

Според Светлана, освен финансова възможност благотворителната кампания помага на семействата да чувстват силата на общността, да се надяват и да мечтаят за децата си.

"Да са самостоятелни в живота – това ми е единствената мечта."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени