Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паскал Донохоу обмисля да се кандидатира за следващ ръководител на МВФ

Паскал Донохоу , председател на Еврогрупата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландецът Паскал Донохоу, който е председател на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, обмисля да се кандидатира за ръководител на Международния валутен фонд, съобщава Блумбърг, цитирайки източници, запознати с въпроса.

49-годишният Донохоу в момента е министър на публичните разходи на Ирландия и е бил министър на финансите от 2017 г. до 2022 г. Той ръководи и Еврогрупата, която водеше курса на единия блок през кризата с държавния дълг и пандемията, като в края на миналата година Донохоу беше избран за втори мандат от две години и половина.

Настоящият мандат на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева изтича през септември 2024 г., но изборът за поста може да се оформи месеци по-рано. Нейната подкрепа от САЩ, най-големият член с право на глас във Фонда, е изложена на колебание след обвиненията през 2021 г., че тя е повлияла неправомерно на класацията на Световната банка за бизнес климата в Китай, посочва Блумбърг.

Въпреки че никой кандидат все още не е посочил името си за кандидат за шеф на МВФ, цитирани от агенцията източници казаха, че Паскал Донохоу вече провежда предварителни разговори по въпроса.

Говорителка на Донохоу обаче каза, че той е "напълно фокусиран върху текущата си работа и отговорности в Ирландия и в Еврогрупата и се е ангажирал да изпълни целия си мандат. Той също така ще бъде кандидат на следващите избори в Ирландия".

Междувременно Кристалина Георгиева все още не е заявила публично дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат. Говорител на МВФ каза, че вниманието на Георгиева е насочено "върху подпомагането на членовете на МВФ да се изправят пред належащите икономически предизвикателства, с които светът се бори".

Донохоу си е изградил репутация на човек на консенсуса, харесван и уважаван от всички страни – както в родината си, така и в Брюксел. Тези качества му помогнаха да остане начело на Еврогрупата, дори когато смяната му на бюджетен министър даде възможност на колегите му от ЕС да намерят нов лидер.

В качеството си на представител на икономиката на еврозоната Донохоу също така редовно присъства на срещите на финансовите министри и на централните банкери от групата Г-7, заедно с шефа на МВФ.

Който и да поеме поста начело на МВФ, ще го направи в несигурен момент, когато няколко държави с ниски доходи са в или близо до сериозно дългови затруднения и на фона на продължаващи предизвикателства пред глобалната икономическа перспектива след агресивното повишаване на лихвените проценти от водещите централни банки.

Самата Ирландия беше включена в кредитната програма на МВФ преди малко повече от десетилетие, заедно с други партньори от еврозоната по време на кризата с държавния дълг в региона.

Не е ясно как другите членове на МВФ, особено тези от нововъзникващите пазарни икономики, биха реагирали на още един европейски кандидат. Няколко от тези страни, включително Китай и Бразилия, също призоваха за пренареждане на дяловете с право на глас в МВФ, за да отразяват по-добре тяхната относителна тежест в световната икономика.

МВФ винаги е бил ръководен от европеец при мълчаливо разбирателство между Европа и Съединените щати, като последните от своя страна могат да номинират президента на Световната банка. През осемте десетилетия на МВФ пет от 12-те управляващи директори са от Франция, като никой не е идвал от Ирландия.

Докато Изпълнителният съвет на базирания във Вашингтон фонд избира лидера чрез гласуване, подкрепата на Европа и САЩ - заедно представляващи около половината от всички акции с право на глас - би затруднила други кандидати.

Трябва да се има предвид, че Паскал Донохоу може да има подкрепата на САЩ. Той има близки отношения с министъра на финансите Джанет Йелън, до голяма степен изковани по време на усилията на Йелън да привлече подкрепа от страни, включително Ирландия, за глобално данъчно споразумение. Подкрепата му се смяташе за ключова в стремежа на Йелън да сключи тази международна сделка.

Блумбърг отбелязва, че двамата се срещаха редовно през последните няколко години - последно за вечеря във Вашингтон по-рано тази седмица. Йелън пък присъства на срещата на Еврогрупата, председателствана от Донохоу в Люксембург през октомври, като тя също така е говорила с Еврогрупата в Брюксел и се е срещнала с него в Дъблин.

Джанет Йелън и Паскал Донохоу

Чрез ролята си на президент на Еврогрупата Донохоу изгради добри отношения с няколко европейски финансови министри, които ще трябва да го подкрепят за поста, както и с президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която преди това заемаше най-високия пост в МВФ.

Потенциалната кандидатура на Паскал Донохоу се очертава като един от най-добрите възможни кандидати, докато испанският министър на икономиката Надя Калвино се доближава до поемането на председателството на Европейската инвестиционна банка.

Блумберг напомня, че българката Кристалина Георгиева победи другите кандидати за шефското място в МВФ през 2019 г., отчасти защото беше от източноевропейска държава -  регион, който обикновено е недостатъчно представен на висши институционални позиции.

През 2019 г. изпълнителният съвет на МВФ премахна възрастовото ограничение за управляващия директор на фонда да бъде под 65 години към момента на назначаването, така че Георгиева, която по това време беше на 66 години, да може да заеме поста.

Ако европейските държави не успеят да се споразумеят за кандидат за МВФ преди юни, изборът може да попадне в по-широка надпревара за най-високите длъжности, която ще се проведе следващото лято.

Кристалина Георгиева, МВФ
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна