Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия навлиза в техническа рецесия през третото тримесечие

Снимка: БНР архив

През периода юли - септември икономическото производство на Австрия се е свило за второ поредно тримесечие, което означава, че икономиката на Австрия е навлязла в техническа рецесия, съобщават австрийски медии, цитирани от БТА.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на Австрия е спаднал с 1,8 процента в сравнение със същия период на миналата година.

В сравнение с предходното тримесечие икономическата продукция е намаляла с 0,5 процента след сезонни и календарни корекции, заяви генералният директор на Статистическата служба на Австрия Тобиас Томас. Но тези данни не са повод да се бие тревога, допълни той.

Прогнозите сочат леко повишение на БВП през идните месеци. Макар че през октомври промишленият оборот намалява, тенденция, продължаваща вече осем месеца, спадът е по-слабо изразен, отколкото преди.

По-слабите икономически резултати се дължат основно на лошото представяне на промишлеността, като промишлената продукция е спаднала с 4,2 процента в сравнение със същия период на миналата година, както и на транспорта, където свиването възлиза на 9 процента.

Понижаване е отчетено и в търговията - със 7,6%. Това се е дължи главно на по-слабата търговия на едро, като причината е, обясни Тобиас Томас, че търговците на дребно се стремят да разчистят складовете си, което е в ущърб на търговците на едро.

Секторът на публичната администрация, образованието и здравеопазването нараства с 5,6 процента. Развитието в туризма е положително, а през летния сезон е постигнато рекордно ниво.

На фона на тези положителни ефекти обаче все повече сектори падат под предкризисното равнище - т.е. под равнището от третото тримесечие на 2019 г. През третото тримесечие на 2023 г. ресторантьорството и хотелиерството достигат само 86,4% от нивата си през 2019 г., търговията - 90,4%, а транспортът - 91,6%.

През месеците от юли до септември 2023 г. строителството, другите икономически услуги и селското и горското стопанство също са под сравнимите стойности за 2019 г.

Въпреки неотдавнашния спад, секторът "производство на стоки, добивна промишленост и енергетика" се е представил малко по-добре.

Недвижимите имоти и жилищното строителство, както и публичната администрация, образованието, здравеопазването и социалната дейност също са увеличили продукцията си в сравнение с равнището отпреди Covid пандемията. 

Други услуги (напр. фризьорски, култура, хазарт), финансовите и застрахователните услуги, както и информационните и комуникационните услуги отбелязват ръст с почти 9%.

Настоящата икономическа ситуация се отразява и на несъстоятелността, както и на новосъздадените предприятия през третото тримесечие - несъстоятелността е малко над равнището отпреди Covid пандемията, но броят на новосъздадените предприятия намалява, сочат данните на Статистическата служба на Австрия.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!