Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на продажбите на дребно в ЕС при по-солиден растеж в България

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се повишиха слабо на месечна база през октомври за пръв път от юни насам, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България отбелязаха доста по-добър растеж за втори пореден месец.

През октомври 2023 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха на месечна база с 0,1%, а в целия Европейски съюз - с 0,3%, след като през септември отбелязаха спад с 0,1 на сто. Това е първото, макар и слабо, повишаване на европейската търговията на дребно от май/юни 2023 г насам.

Данните като цяло потвърждават, че потребителското търсене остана слабо през октомври поради все още високата тогава инфлация и високите разходи по заемите. Трябва да се отбележи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се свиха с 1,1% в еврозоната (най-голям спад от март) и с 0,8% в целия ЕС, докато продажбите на нехранителни продукти се повиши съответно с 0,8% и с 1%.

Спрямо октомври 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 1,2% след спад с 2,9% през септември, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 0,9% след понижение с 2,6% месец по-рано.

Графика на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


В същото време обаче продажбите на дребно в България скочиха през октомври с 1% спрямо септември, когато нараснаха с 0,7%, като по-силен растеж на месечна база беше отчетен в седем други страни членки на ЕС.

В Българи продажбите на дребно през октомври 2023 г. пък се увеличиха с 3,1% спрямо година по-рано след стагнация през септември.

По-добър растеж на търговията на дребно на годишна база беше отчетен в едва две други членки на ЕС, като в Испания продажбите на дребно се повишиха с 5,9%, а в Дания - с 4,2 на сто.

Днешните данни потвърждават, че потреблението в Европа остава мудно, но данни от България предполага за известно съживяване на търговията на дребно през есента след отчетена слабост през летните месеци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна