Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Изкуственият интелект може да доведе до системен риск за финансовата система

Английската централна банка предупреди, че по-широкото приемане на изкуствения интелект може да доведе до системен риск за финансовата система. В тази връзка АЦБ посочи в последния си финансов доклад, че през 2024 г. ще направи преглед как да предотврати подобна заплаха.

Централната банка все пак отбеляза, че ИИ и машинното обучение могат да донесат значителни ползи за финансовите услуги на Обединеното кралство, но същевременно подчерта, че регулирането трябва да гарантира, че фирмите имат достатъчен надзор и контрол върху потенциалните опасности.

Въздействието на изкуствения интелект и машинното обучение, включително големите езикови модели, върху финансовата стабилност "се нуждае от внимателно наблюдение и разглеждане", е посочила АЦБ по време на последното си заседание на 21-ви ноември, според публикуваните днес протоколи от тази среща. Членовете на банката ще работят със "съответните други органи", за да се гарантира, че финансовата система на Обединеното кралство е устойчива на рисковете.

В оповестения днес последен доклад на АЦБ за финансовата стабилност също така се посочва, че ще отнеме време, преди да се прояви цялостното въздействие от по-високите лихви, което поставя "продължаващи предизвикателства пред домакинствата и бизнеса".

Централната банка също така предупреди, че дългосрочните лихвени проценти са високи и остават нестабилни в големите развити икономики и че тяхното въздействие, заедно с несигурността, свързана с инфлацията и растежа, кара "някои оценки на рисковите активи да продължават да изглеждат обтегнати".

Цялостната рискова среда остава "предизвикателна" с дългосрочните лихвени проценти в САЩ и Обединеното кралство са близо до нивата преди 2008 г.

АЦБ също така заяви, че финансовата стабилност на Обединеното кралство може да бъде повлияна от високите нива на публичен дълг в големите икономики, "особено ако се влошат възприятията на пазара за пътя на дълга в публичния сектор". Банката предупреди, че все още има "значителни рискове от спад", произтичащи от кризата на пазара на имоти в Китай, въпреки че подчерта, че банките в Обединеното кралство ще могат да издържат на "тежка глобална рецесия, която включва много значителни спадове в цените на недвижимите имоти в континентален Китай и Хонконг".

Има доказателства, че нетните лихвени маржове на основните банки в Обединеното кралство са достигнали своя връх, но се очаква рентабилността на тези институции да остане "стабилна".

АЦБ поддържа своя антицикличен капиталов буфер на 2%.

Докладът също така показа, че домакинствата в Обединеното кралство са в по-добра форма да се справят със скока на лихвените проценти, отколкото при последната оценка на АЦБ през юли. Изчислено е, че около 440 000 домакинства ще имат дългове, които ще бъдат трудни за обслужване, което обаче е доста под предишната оценка за 650 000 домакинства и са само с 40 000 над сегашното ниво.

Като цяло съотношението дълг към доход на домакинствата е 139% през 2023 г., най-ниското ниво от 2002 г. Това отразява нарастващите реални доходи и усилията на домакинствата да намалят дълга си. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени