Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш румънски премиер с обвинение за съучастие в злоупотреба при покупка на Covid ваксини

Снимка: EPA/BGNES

Румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) съобщи днес, че бившият премиер Флорин Къцу е разследван за извършването на две престъпления във връзка със съучастие в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици по дело за покупка на Covid ваксини, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Съобщението идва, след като тази сутрин Флорин Къцу, премиер на Румъния от Национално-либералната партия в периода декември 2020 г. – ноември 2021 г., се яви в седалището на дирекцията, където беше информиран за обвиненията. 

На излизане от сградата той заяви, че е изпълнявал правомощията си на министър-председател при спазване на действащото законодателство и че вярва в правосъдието.

Антикорупционната прокуратура отбелязва, че в стратегията на Европейската комисия от юни 2020 г. за снабдяване с Covid ваксини е предвиден централизиран подход за закупуване на ваксини чрез договаряне от страна на ЕК на предварителни споразумения с производителите от името на държавите членки.

Ваксините трябваше да се разпределят между страните според броя на населението, а решението за приоритетно ваксиниране на определени групи бе оставено на държавите членки, отбелязва DNA.

Службата уточнява, че страните членки са имали възможност да използват в срок от пет дни от уведомлението клауза за отказ, така че да не бъдат задължени да плащат вноски за ваксини, които са решили да не поискат. 

"В споменатия по-горе контекст, на датите 19 април и 13 май 2021 г. заподозреният Флорин Василе Къцу, в качеството на министър-председател в правителството на Румъния, в нарушение на законовите разпоредби и при липсата на каквито и да е документи или анализи, които да потвърждават необходимостта от покупката, е одобрил два меморандума на министерството на здравеопазването, на базата на които е договорен много по-голям брой дози ваксини (Пфайзер и Модерна), при условие че е бил известен фактът, че броят на подлежащите на ваксинация лица, съобщен от румънската държава на Европейската комисия, е бил 10,7 милиона души", се посочва в съобщението на DNA.

И още: "По-конкретно, въпреки че договорените дози ваксини преди 1 януари 2021 г. (37 588 366 дози) биха били достатъчни за ваксинацията на над 23 милиона души, чрез действията си заподозреният Флорин Василе Къцу е помогнал на ръководството на министерството на здравеопазването да договори и да нареди плащането на допълнителна покупка на още 43 359 892 дози ваксини на стойност 825 636 678 евро без ДДС".

Делото за закупуване на Covid ваксини засяга още бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила, напомня Аджерпрес.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна