Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е в Саудитска Арабия, разговаря с престолонаследника

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Саудитска Арабия от Обединените арабски емирства. Това е последният етап от неговото посещение в Персийския залив, посветено на петрола и израелско-палестинския конфликт, предаде АФП.

Руският лидер, когото Западът се опитва да изолира след нахлуването му в Украйна през февруари 2022 г., от известно време се появява по-рядко в чужбина заради издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради незаконното депортиране на украински деца.

В Саудитска Арабия Путин провежда среща с Мохамед бин Салман, престолонаследника на държавата, водещи световен износител на суров петрол.

Двамата лидери трябва да обсъдят инвестициите, както и сътрудничеството си в енергийния сектор, което гарантира стабилна и предвидима ситуация на международния пазар, според Кремъл.

Русия е третият по големина производител на суров петрол в световен мащаб.

Конфликтът между Израел и палестинското движение "Хамас" също ще бъде включен в дневния ред, по-специално "начините за насърчаване на деескалацията", според Москва.

Първата спирка от еднодневното дипломатическо пътуване на Владимир Путин бяха Обединените арабски емирство. Той беше приет във внушителния президентски дворец в Абу Даби и проведе разговори с колегата си Мохамед бен Зайед ал-Нахаян.

"Благодарение на Вашата позиция отношенията ни достигнаха безпрецедентно ниво", подчерта Путин в началото на срещата.

Руският президент заяви, че Емирствата са "основният търговски партньор на Русия в арабския свят", като се позова на проекти в газовия и петролния сектор.

Той също така заяви, че иска да обсъди положението "в горещите зони", като посочи израелско-палестинския конфликт, както и "кризата в Украйна".

Преди това пътуване руското председателство беше посочило, че лидерите ще обсъдят намаляването на производството на петрол в рамките на ОПЕК+ - съюз на страните износителки на петрол и партньори, в който членува и Русия.

Владимир Путин обаче не присъства на COP28, която се провежда в Дубай.

Руският президент отсъстваше от последните големи международни срещи: срещата на върха на Г-20 в Индия през септември и срещата на върха на БРИКС в Южна Африка през август.

Официално Путин заяви, че избягва тези срещи, за да не "създава проблеми" на организаторите. Заповедта за арест на Международния наказателен съд обаче възпрепятства пътуванията му, тъй като на теория той може да бъде арестуван, ако посети страна членка.

През октомври той беше приет в Китай от своя колега Си Дзинпин в рамките на форума "Новият път на коприната". Няколко дни по-рано той пътува до Киргизстан за първото си пътуване в чужбина след издаването на заповедта за ареста му от МНС.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени