Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден спад на индустриалното производство в Германия и през октомври

Индустриалното производство в Германия се сви изненадващо през октомври за пети пореден месец, което е поредно доказателство за продължаващото негативно представяне на този важен за икономиката сектор, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство се понижи през октомври с 0,4% спрямо септември, когато отбеляза спад с 1,3% през септември, докато пазарните очаквания бяха за повишение с 0,2 на сто.

Това представлява влошаване на производството за пети пореден месец и представлява ново доказателство за слабостта на водещата европейска икономика.

Графика на индустриалното производство (на месечна база)


Най-сериозен спад през октомври отбеляза сектора "производство на машини и оборудване", като беше отчетен спад с 6,3%, след като месец по-рано нарасна с 3,9 на сто.

Производството се сви през октомври и в много други икономически сектори, включително строителството. За разлика от това обаче производството в автомобилния сектор се увеличи с 0,7% и имаше леко положително въздействие върху общите резултати.

В рамките на трите месеца до края на октомври индустриалното производство се сви с 1,9% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано производството в Германия пък отбеляза спад през октомври с 3,5% след понижение с 3,6% през септември.

Според анализатори, днешните поредни разочароващи данни за промишленото производство предполагат, че Германия вероятно ще завърши годината в т.нар. "техническа рецесия" (свиване на БВП през две поредни тримесечия).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна