Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От футболния съюз представиха "Пътят на таланта"

Момент от представянето в централата на БФС.
Снимка: БТА

Българският футболен съюз представи книгата учебно помагало "Пътят на таланта: Как да развиваме играчите в детско-юношеските школи". Изследването е на колектив с ръководител главният методист на БФС Лъчезар Димов и под контрола на техническия директор на централата Георги Иванов-Гонзо. 

Изследването е малко над 400 страници и показва визията на БФС за развитие на младите играчи. Димов посочи, че такава книга не е писана от 90-те години на миналия век и се надява тя да влезе в помощ на всички, които искат да работят в развитие на българския футбол. Той сподели, че е ползвал германския опит, в резултат на което идеите в нея са разделени 50:50 - негови и на клубовете.

При представянето на книгата Георги Иванов каза, че тя не е задължително, а пожелателно четиво. 

"За нас бе важно да е на разбираем език, за да може книгата да се използва и от родители, и от по-широк кръг читатели", подчерта той.

Специално приветствие поднесе специалният представител на ФИФА за детско-юношеския футбол Калъм Ървинг. Англичанинът посочи, че за първи път е дошъл в България през 2020 година и оттогава е гледал всякакви мачове при деца и юноши и част от препоръките му са влезели в тази книга.

Книгата е разделена на няколко раздела: "Идентификация на таланта", "Философия и тренировичън процес", "Периодизация и основни насоки", "Степени на обучение - начално, основно и състезателно". 

След това е добавин и "Начинът на скаутване за националните отбори - начини и принципи при подбора на деца". Книгата завършва с "Бъдещите цели на стратегията - програма на регионалните отбори", която е вече във втората година от изпълнението си.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна