Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динозаврите отблизо

Властелините на Земята отпреди 65 милиона години са героите в изложбата научна илюстрация на Владимир Николов. "Динозаврите отблизо" включва отпечатъци на подбрана извадка от оригинални картини, създавани в десетгодишен период.

Картините са фокусирани или върху детайлния портрет на определено животно, или разкриват сцени от живота на динозаврите и техните съвременници, позовавайки се на съвременните научни хипотези и наличните палеонтологични данни.

"За всички творби съм се постарал в най-добрите традиции на научната илюстрация и палеоарта да спазвам фосилните данни и съвременните виждания на палеонтолозите за тези загадъчни същества, споделя Владимир Николов.

Колкото и странно да звучи отстрани, ние разполагаме с достатъчно информация за динозаврите, за да възстановим техния външен вид, по-трудно е с растенията - от тях имаме запазени само фрагменти и е трудно да навържем разпилените останки към едно и също растение, затова, рисувайки, понякога ни се налага да правим известни обобщения.

Динозаврите със сигурност са имали сложно поведение и благодарение на съхранените остатъци ние разбираме дали са живяли на групи или поотделно, имаме фосилизирани гнезда, така че познаваме някои аспекти на размножаването им, за някои дори знаем, че са се грижили за малките си. Имаме нелоша представа за социалния и личния им живот."

Изложбата ще бъде отворена от 13 декември 2023 г. до 15 януари 2024 г., всеки делничен ден в сградата на "Карол" на ул. Златовръх № 1. Тя се организира от фондация "Карол Знание" и Националния природонаучен музей при БАН.

На откриването ще можете да си купите с автограф книгата на д-р Николов "Песента на титаните: история за динозаври", първата по рода си научнопопулярна книга на палеонтологична тема за търсенето на динозаври в България и за работата на българските палеонтолози на терен.

Снимки: ФС на Владимир Николов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна