Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди изборите в Северна Македония: За първи път премиер ще е е етнически албанец

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери
Снимка: БГНЕС

Техническото правителство е законово задължение и всички партии трябва да го спазват, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"В противен случай се оставя петно ​​върху изборния процес. Имахме успешна лидерска среща и датата за президентските и парламентарните избори беше договорена с широк консенсус", каза Ковачевски, запитан как ще действа, ако ВМРО-ДПМНЕ не предложи свои министри и заместници в техническото правителство.

Ковачаевски очаква депутатът Йован Митрески да бъде предложен за председател на парламента и утвърден от ръководството и Изпълнителния съвет на управляващата партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), като се има предвид, че досегашният председател Талат Джафери е предложен за технически министър-председател на страната от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

Ковачевски обяви, че СДСМ ще има свой кандидат за президент на изборите и той ще е от редиците на партията. 

"Нашият кандидат ще бъде бъдещият президент на Северна Македония", сигурен е премиерът.

БГНЕС припомня, че съгласно т.нар. договор от Пържино и споразумението за коалиционно управление между СДСМ и ДСИ, през последните 100 дни от управлението преди изборите, премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур на президентските и парламентарните избори - на 8 май. Според предвидените срокове изборите ще бъдат обявени най-късно на 28 февруари, а техническото правителство трябва да бъде сформирано до 28 януари.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна