Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е начело в битката за президентската номинация на републиканците

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп запазва доминиращата си позиция в надпреварата за президентската номинация на републиканците за изборите през 2024 г., като привлича подкрепата на повече от половината от избирателите на партията, предаде Ройтерс.

Проучване на Ройтерс/Ипсос показва, че 61% от самоопределилите се като републиканци казват, че ще гласуват за Тръмп на първичните избори на партията. Нито един от съперниците на Тръмп не се доближава до него по рейтинг.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли са подкрепяни от по 11%. Предприемачът Вивек Рамасуами е подкрепян от 5%, а бившият губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи получава 2%. 8 на сто от републиканците казват, че не са взели решение за кого ще гласуват.

По-малко от една четвърт от анкетираните вярват на обвиненията, че Тръмп е организирал изборна измама или стои зад нападението на свои привърженици над Капитолия на 6 януари 2021 г. - две от централните твърдения, заради които се очаква да бъде изправен пред съда.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна