Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Оцетова наградена за принос към световното гребане

Светла Оцетова
Снимка: БТА

Българката Светла Оцетова беше отличена за изключителен принос към световното гребане от международната федерация (ФИСА).

От ФИСА изтъкнаха заслугите на Оцетова, подчертавайки, че българката е ангажирана в този спорт от над 55 години и задава стандартите с проектирането на гребните канали, използвани за най-големите и престижни състезания, сред които световни първенства, Световни купи, олимпийски и параолимпийски игри в последните четири десетилетия.

Светла Оцетова участва два пъти на олимпиади, като в Монреал 1976 печели златото на двойка скул със Здравка Йорданова. Две години по-късно двете триумфират и със световната титла в дисциплината в Карапиро (Нора Зеландия).

Оцетова започва работа в Световната федерация по гребане през 1979 година като член на Техническата комисия към ФИСА, а от 1998 година е технически директор на централата. Една от основните отговорности на българката е да инспектира и оценява кандидатурите за домакинство на най-големите състезания в гребането.

В два мандата е председател на Българската федерация по гребане, за последно през 2012 година.
 
През 2011 година олимпийската шампионка е наградена с орден "Стара планина" I степен за изключително големи заслуги към България в областта на физическото възпитание и спорта.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна