Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са четвъртфиналистите на СП по хандбал за жени

Шведката Турлейфсдотир атакува вратата на Черна гора.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швеция записа шеста победа в шест мача на световното първенство по хандбал за жени и се класира за четвъртфиналите.

Скандинавките, полуфиналистки на Олимпиадата в Токио 2020, си осигуриха първото място в група 1 на втората фаза на шампионата с пълен актив от 10 точки, след като надделяха в директен сблъсък за лидердската позиция над Черна гора с 32:25 (15:9) в Гьотеборг.    

Черногорките останаха на второ място с 6 точки и продължават напред, но трябва да благодарят за това на Унгария, който се наложи над основния им конкурент Хърватия с 23:22 (8:11) в друг мач от последния кръг в групата. Хърватките, които с оглед на поражението на Черна гора, се нуждаеха от равенство, имаха преднина от 19:13 в средата на второто полувреме, а шест минути преди края водеха с 22:18, но допуснаха обрат с пет поредни попадения във вратата си. Деяна Милосавлевич, която реализира 8 гола, имаше отлична възможност да изравни и да прати тима си напред, но 47 секунди преди края пропусна 7-метров наказателен удар.  

Унгария завърши трети с 6 точки, но остана зад Черна гора заради загуба в прекия двубой. Хърватия завърши четвърти с 5 пункта.

В група 3 европейският вицешампион Дания зае първото място след успех над Германия с 30:28 (15:13) в Хернинг. Двата тима завършиха с по 8 точки, но домакините спечелиха групата заради успеха в прекия мач.

Румъния завърши трети с 6 точки след победата си в последния кръг над Полша с 27:26 (13:10).

Българската съдийска двойка Юлиан Горецов и Георги Дойчинов ръководи срещата от група 2 за разпределението на местата от 25-о до 32-о между Иран и Казахстан, спечелена от казахстанките с 33:29 (17:15). Това беше пети наряд за Горецов и Дойчинов на шампионата.  

Четвъртфиналните двойки:

Швеция - Германия
Франция - Чехия
Дания - Черна гора 
Нидерландия - Норвегия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна