Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на производството в България при пореден спад в ЕС

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се понижи през октомври за втори пореден месец, показват последни данни на европейската официална статистика Евростат.

В рамките на България обаче производство нарасна силно, заличавайки спада от предходния месец, според данните на Евростат.

Индустриалното производство в ЕС се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се сви с 0,8%, като в рамките на еврозоната отбеляза спад с 0,7% след понижение с 1% месец по-рано, докато пазарните очаквания бяха за по-умерено свиване с 0,3 на сто.

Най-голям спад отбеляза производството в Ирландия (понижение със 7%), Малта (с 2,5%) и Нидерландия (с 2,1%), докато най-силен производствен растеж на месечна база пък беше отчетен в Гърция (повишение с 6%), Португалия (с 3,8%) и Чехия (с 2,9%).

Графики на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Промишленото производство в България скочи през октомври с 2,6% спрямо септември, когато се понижи с 2,4%, като само три други членки на ЕС отчетоха по-голямо повишение от нашата страната, показват данните на Евростат.

Спрямо октомври 2022 г. производството в еврозоната се понижи с 6,6% след спад с 6,8% месец по-рано, а в рамките на целия ЕС спадна с 5,5% след понижение с 6,1% през септември 2022 г.

На годишна база индустриалното производство в България се сви през октомври с 5,4%, но след спад с 11,6% през септември, като четири други страни членки на ЕС отчетоха по-голямо понижение на производството през десетия месец на тази година (Ирландия със спад от цели 34%, Естония - с 12,2%, Нидерландия - с 11,1% и Белгия - с 9,4%).

Това представлява понижение на производството в нашата страна на годишна база за десети пореден месец, но спадът през октомври е най-умерения от февруари насам.

Индустриално производство в ЕС през януари (спрямо година по-рано)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна