Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Германия ще спести около 17 млрд. евро в бюджета за 2024 г.

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че постигнатото споразумение за федералния бюджет за 2024 г. ще помогне на страната да спести около 17 милиарда евро чрез намаляване на вредните за климата субсидии и разходи от отделни министерства.

Съгласно предложението за бюджет, представено от трипартийната коалиция, ръководена от Шолц, правителството ще се стреми да намали фонда за климата и трансформацията с 12 милиарда евро през следващата година и с 45 милиарда евро в бюджетното планиране до 2027 г.

"Правителството се придържа към целите си. Ние енергично прокарваме напред неутралната по отношение на климата трансформация на нашата страна, укрепваме социалното сближаване и оставане близо до Украйна", каза Шолц по време на пресконференция, след като трипартийната управляващ коалиция успя да договори ревизия на Бюджет 2024.

Канцлерът уточни, че предложението за бюджет има за цел да осигури 8 милиарда евро за доставка на оръжие за Украйна и около 6 милиарда евро за подкрепа на украинските бежанци в Германия. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна