Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио отличи "Българските посланици на културата" за 2021

Генералният директор на БНР Милен Митев и диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова.
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио отличи бележити българи, избрани от слушателите на Програма "Христо Ботев" за "Български посланици на културата" за 2021 г.

Церемонията по награждаването бе снощи, пред легендарното Първо студио на БНР, а причината едва сега лаурeатите да получат своите призове, бе пандемията от Covid-19.

Водеща на събитието бе инициаторът на кампанията Нина Цанева, която оприличи БНР на "Дом на духа", заради подкрепата и популяризирането на българската култура през годините.

По време на церемонията генералния директор на БНР Милен Митев заяви: "Ние целим да популяризираме в по-голяма степен творчеството на тези наши сънародници, които ни прославят по света, защото именно хората на културата могат да бъдат наречени в най-голяма степен посланици".

Сред наградените са писателите: Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и Мирела Иванова, художниците: проф. Греди Асса, Алцек Мишев и Катрин Томова, диригентите: Венеция Караманова, Найден Тодоров и Йордан Камджалов, виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов, както и пианистът Людмил Ангелов.

При получаването на приза си Георги Господинов обяви: "Благодаря на слушателите от 2021 година. Те са ни избрали преди всякакви "Букър"-и и това е много хубаво".

А диригентката на детския радиохор Венеция Караманова отбеляза: "Може би това е най-моралната награда, която диригентите и певците на детския радиохор получават".

Следващата седмица, на 20-и декември, БНР ще обяви имената на новите 12 творци, носители на отличието "Български посланици на културата" за 2023 година.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна