Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амазон" дарява 1 млн. долара на INSAIT

Снимка: insait.ai

Amazon Web Services дарява 1 млн. долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщи днес Министерството на образованието и науката. Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в Института. Заедно с това стартира и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

“INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света. За кратък период INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят”, се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи, посочват още от МОН.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна