Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Англия запази лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Англия в четвъртък запази основния си лихвен процент и предупреди, че той ще остане висок, за да се справи с инфлацията, предава АФП.

Това за разлика от Федералния резерв на САЩ показва, че намаленията са малко вероятни в скоро време, коментира агенцията.

Комитетът по паричната политика на Британската централна банка (MPC) гласува с 6 на 3 гласа  в подкрепа на запазването на лихвения процент от 5,25 процента, най-високото ниво от повече от 15 години, се казва в изявление.

Централната банка на САЩ също замрази лихвите в сряда, но сигнализира, че ще започне да намалява лихвите през следващата година.

„Паричната политика ще трябва да бъде достатъчно рестриктивна за достатъчно дълго време, за да върне инфлацията до целта от два процента устойчиво в средносрочен план“, се посочва в протокола от срещата на централната английска тази седмица. 

„Комисията продължи да преценява, че паричната политика вероятно ще трябва да бъде рестриктивна за продължителен период от време“, се казва още в съобщението.

Инфлацията в Обединеното кралство спадна рязко през октомври до 4,6 процента, но остава най-високото ниво в богатите нации от Г-7 и повече от два пъти целта от 2,0 процента. Данните за ноември се очакват следващата сряда.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени