Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР предоставя на Украйна 150 милиона евро за отоплителния сезон

Денис Шмигал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави на Украйна 150 млн. евро, заяви в петък украинският премиер Денис Шмигал, като отбеляза, че средствата ще подкрепят държавната енергийна компания "Укренерго".

Шмигал каза, че средствата са "важен принос за енергийната сигурност на Украйна".

По-рано днес той посочи, че Световната банка е отделила 1,34 млрд. долара за държавния бюджет на Украйна. Според него средствата ще бъдат използвани за изплащане на пенсии и заплати на учители, подпомагане на вътрешно разселени лица и други приоритетни разходи на държавния бюджет. Малко над 80% от това финансиране идва от японското правителство, като останалите са дарения от САЩ, Швейцария и Украинския фонд за възстановяване, преход и реформи (URTF).

Вчера Шмигал пък обяви, че Международният валутен фонд е прехвърлил около 900 милиона долара за финансиране на приоритетни бюджетни разходи ма страната.

"Финансовата помощ от международни партньори ни позволява да осигурим макрофинансовата стабилност на Украйна и да разпределим всички национални ресурси за нуждите на нашите военни. Благодарим на нашите партньори за тяхната солидарност и подкрепа", написа Шмигел в Телеграм. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна