Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо рязко забавяне на британската инфлация до двегодишно дъно

Британската инфлация се забави по-силно от очакваното през ноември до най-ниско ниво от повече от 2 години насам, което може да засили натиска върху Английската централна банка да започне да намалява рекордно високите лихви през следващата година, показват данни на официалната статистика на страната ONS.

Растежът на британската инфлация през ноември се забави рязко през ноември на годишна база до 3,9% от 4,6% през октомври, докато осредните пазарни очаквания бяха за много по-умерено отслабване до 4,4 на сто. Това е най-слабото повишение на индекса на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство от септември 2021 г.

На месечна база инфлацията през ноември отслабна с 0,2% спрямо октомври.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Рязкото забавяне на инфлацията е в резултат най-вече на спад на транспортните цени с 1,% след тяхно повишение с 0,5% месец по-рано. Растежът на цените за отдих и култура пък се забави до 5,3% от 6,4%, на храни и безалкохолни напитки - до 9,1% (от 10,1%), на алкохолните напитки и тютюневите изделия (до 10,2% от 11%), на облекло и обувки (до 5,7% от 6,2%) и на цените в здравеопазването (до 7,4% от 8%). Продължиха да падат и цените на жилищата и комуналните услуги (спад с 3,4% след понижение с 3,5% през октомври).

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, също се забави рязко през ноември до 5,1% от 5,7% през октомври и при прогнози за основна инфлация от 5,6 на сто. Това е най-ниската основна инфлация от януари 2022 г.

Рязкото забавяне на инфлацията може да засили очакванията за по-ранно начало на цикъл на понижение на лихвите от страна на Английската централна банка през следващата година.

Това доведе до поевтиняване на британската лира спрямо останалите водещи валути.

Представителите на АЦБ обаче са предпазливи относно това дали скорошните признаци на охлаждане на инфлацията наистина представлява трайно нейни забавяне и отслабване на дългосрочния ценови натиск.

"С инфлацията, намалена повече от половината, започваме да премахваме инфлационния натиск върху икономиката", коментира днешните данни британския финансов министър Джереми Хънт.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени