Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на потреблението на енергия в Германия с 8% през 2023 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

Потреблението на енергия в Германия е спаднало със 7,9% през 2023 г., тъй като високите цени и свиващата се икономика надвишават ефекта от увеличаването на броя на бежанците в страната, заяви в сряда групата за индустриална статистика AGEB, цитирана от Ройтерс.

Използването на енергия е спаднало до 368,2 милиона метрични тона въглищен еквивалент - стандартна мярка за индустрията - от 399,6 милиона през 2022 г., показват предварителните данни на AGEB.

Тази година използването на енергия е с 25% по-ниско от най-рекордното ниво през 1990 г., когато обединението на Германия повиши потреблението в най-голямата икономика в Европа. 

"Енергоемките индустрии регистрираха по-специално спадове в производството, което имаше забележимо въздействие върху потреблението на енергия", отбелязва в доклада си AGEB.

Рекордните цени след миналогодишната криза с енергийните доставки подтикнаха домакинствата и индустрията да пестят енергия, докато правителството и частният сектор търсят алтернативи на руските суровини.

Използването на минерални масла е намаляло с 5,5% на годишна база. Използването на газ за производство на електроенергия и топлина и в производствените индустрии пък се е свило с 4,3% през тази година.

Използването на черни и кафяви въглища също намаля, тъй като се сви потреблението на енергия, производствените мощности също бяха намалени, като бяха използвани повече възобновяеми мощности и беше внесена повече електроенергия.

Германия се превърна в нетен вносител на електроенергия за първи път от 2002 г. насам и благодарение на окончателното излизане от ядрената енергетика.

Емисиите на въглероден диоксид (CO2) в страната пък са намалели с приблизително 10% на годишна база, или с 66 милиона тона, изчислява още AGEB. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна