Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските търговци на дребно са разочаровани от слабото предколедно пазаруване

Снимка: БГНЕС

Настроенията сред германските търговци на дребно бяха помрачени през декември, тъй като предколедното пазаруване беше слабо, а очакванията за следващите месеци останаха песимистични, показват резултатите от проучване на института Ifo, цитирани от Ройтерс.

Индикаторът на института Ifo за бизнес състоянието на търговията на дребно се понижи до -12,1 пункта през последния месец на годината спрямо -8,8 пункта през ноември.

"За много търговци на дребно бизнесът през първите седмици от празничния сезон не беше толкова добър, колкото се надяваха", отбеляза експертът на Ifo - Патрик Хьопнер и добави, че техните очаквания за следващите месеци се влошават допълнително и остават до голяма степен песимистични.

Продавачите на играчки и битова електроника, както и на електроуреди и електронни домакински уреди са по-песимистично настроени за бизнес състоянието си през декември, отколкото през ноември. Именно в тези подсектори от търговията на дребно коледните разпродажби съставляват особено голяма част от общите годишни продажби. Ситуацията при магазините за домашни любимци и магазините за мебели се е подобрила малко, но остава като цяло доста слаба. За дрогериите бизнесът е изключително добър, отчита още проучването на Ifo института.


Най-голямата икономика в Европа отбеляза стабилно забавяне на инфлацията през 2023 г., като през ноември тя спадна до 2,3% след двуцифрените пикове в края на миналата година, и има известни индикации за подобряване на потребителските нагласи.

Инфлацията обаче може отново да се повиши в началото на новата година, тъй като по-фискално ограниченият бюджет за 2024 г. обещава съкращения на определени субсидии и нови данъчни мерки.

"Клиентите продължават да проявяват забележима сдържаност и това вероятно ще окаже на търговците на дребно труден старт на 2024 г. Въпреки това, спадащата инфлация и нарастващите заплати вероятно ще повишат покупателната способност и ще осигурят по-добра търговия на дребно през следващата година", коментира още Патрик Хьопнер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна